Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

jij en jouw bewakingscamera

jij en jouw bewakingscamera
Beoordeel dit artikel

Er kunnen verscheidene redenen zijn dat jij een bewakingscamera ergens hebt hangen. Dit kan in het huis zijn bij de dure Picasso of in de buurt van die verborgen kluis waar allerlei kostbare spullen in zitten. Of buiten het huis omdat je het gewoon niet zo vertrouwd in de buurt. Dan gaat het natuurlijk niet om de buurtbewoners maar gewoon omdat het mooie huizen zijn en jij wel een mooie televisie, laptop en noem maar op hebt. Dat is eigenlijk al genoeg reden voor een inbreker om eens te kijken wat hij of zij mee kan nemen natuurlijk.
U heeft vast gemerkt dat een bewakingscamera of een geheel camerabewaking systeem aardig wat verantwoordelijkheden en regels met zich meebrengt.
Zo moet je de mensen waarschuwen dat u een camera heeft hangen zodat men ervan bewust is. Dit is om niet de regels met betrekking tot de privacy overtreed. Daarnaast mag de camera niet overal hangen of opgericht staan. Ook dat heeft te maken met de privacywetten. Een voorbeeld is dat de camera niet gericht mag staan op een openbare plek of weg. Met uitzondering van de camera’s die de overheid daar hangt. Deze zijn dan met een reden opgehangen en dan heeft de gemeente toestemming om op de openbare plek of weg een camera te hangen.
Een ander voorbeeld is dat u de camera ook niet gericht mag hebben op iemand anders zijn of haar huis. Dat zou u zelf waarschijnlijk ook niet prettig vinden als er continue een camera op u gericht stond als u rustig uw huis uit ging in uw ochtendjas om de krant te halen of wat dan ook.
Ook mag u de beelden niet zo maar vrij geven, want dit heeft ook met de privacy van andere te maken. U bent natuurlijk wel verplicht de beelden vrij te geven zodra het Openbaar Ministerie hier om vraagt of de politie.
Kortom er is niets illegaals aan het hebben van een bewakingscamera, echter zorg wel dat u geen van de privacywetten overtreed en dat u zich netjes houdt aan de regels en verantwoordelijkheden houdt wat betreft het hebben van een bewakingscamera.