Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Gezonde vetzuren

Gezonde vetzuren
Beoordeel dit artikel

Hoe zat het ook alweer met die gezonde vetzuren? Waarom kon je nu beter olijfolie gebruiken dan zonnebloemolie? En waarom moest je nu zo veel vette vis eten?
We kennen verschillende soorten vetten waarvan transvet het meest ongezond is. Transvet krijgen wij helaas maar al te veel binnen. Transvet is gehard vet met een stevige structuur. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken voor harde margarines, frituur- en bakproducten en voor het maken van gebak en koek. Transvet verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte en verlaagt het goede HDL-cholesterolgehalte. Hierdoor neemt het risico op hart- en vaatziekten toe.
Daarnaast heb je nog gewone verzadigde vetzuren en onverzadigde vetzuren. Hierbij zijn de onverzadigde vetzuren het gezondst. Maar met mate zijn de verzadigde vetzuren ook nog steeds wel gezond. Van de onverzadigde vetzuren zijn de omega-3 vetzuren en omega-6 vetzuren het belangrijkste. Vooral de verhouding tussen deze twee soorten is van belang. De gezondheidsraad beveelt aan om 5 eenheden omega-6 vetzuren t.o.v. 1 eenheid omega-3 vetzuren tot je te nemen. Dat lijkt makkelijker dan het is want wij krijgen veel meer omega-6 vetzuren binnen dan goed voor ons zou zijn. Omega-6 vind je in zonnebloem-, saffloer- en sojaolie onder andere.
Omega-3 vetzuren bevinden zich vooral in vette vis. Daarom is het aanbevolen door het voedingscentrum om zeker 1 keer per week een vette vis te eten zoals sardines, verse tonijn, makreel, poon, forel, paling en ansjovis. Kweekvissen zoals zalm en forel bevatten maar beroerd weinig omega-3 vetzuren. In natuurlijke supplementen zoals OLIGOMEGA-3 vind je ook dit belangrijke vetzuur maar dan zonder de vervuiling uit de oceanen zoals PCB’s, dioxines, PAK’s en zware metalen.
Gelukkig kun je omega-3 vetzuren ook binnenkrijgen door het eten van groenten en noten. Natuurlijke bronnen voor omega-3 vetzuren, anders dan vis, zijn groene bladrijke groenten zoals spinazie, postelein, waterkers en peulvruchten. Ook in noten, lijnzaad, sojabonen en walnootolie kun je omega-3 vetzuren vinden.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren