Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Woningbouw daalt komende tijd verder

Woningbouw daalt komende tijd verder
Beoordeel dit artikel

Ondanks dat de woningmarkt langzaam aantrekt, zijn het slechts de eerste tekenen. Het zal nog wel enkele jaren duren totdat de markt helemaal hersteld is en de huizen weer duurder worden. De afgelopen tijd zijn de woningprijzen juist flink gedaald en zijn er weinig nieuwe huizen gebouwd. In 2014 zal het aantal nieuwe woningen verder dalen met zo’n 7 procent.

Er is ook een lichtpuntje want men verwacht dat er dit jaar een lichte toename zal zijn voor renovatie en onderhoud aan woningen. Een renovatie betekent het vernieuwen van bepaalde aspecten. Je kunt een nieuwe keuken plaatsen of een aantal deuren voorzien van een elektromagneet. De voorspellingen worden gedaan door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het rapport over de bouwproductie en werkgelegenheid in 2014 werd onlangs door de organisatie gepresenteerd. 2014 wordt door het EIB als een overgangsjaar beschouwd omdat de utiliteitsbouw, de grond-, water- en wegenbouw vermoedelijk stabiliseert. Utiliteitsbouw zijn bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en andere panden zonder directe woonbestemming.

Nieuwbouw heeft het zwaar
De nieuwbouw wordt al enkele jaren het hardst getroffen. In 2012 kwamen er 10 procent minder huizen bij in vergelijking met het jaar daarvoor. Afgelopen jaar liet hetzelfde resultaat zien. Sinds de crisis is de markt voor nieuwbouw met meer dan een derde gekrompen.

Dankzij de kabinetsmaatregel om het btw-tarief tijdelijk te verlagen van 21 naar 6 procent op rennovatie en verbouwingen, kon de sector zich het afgelopen jaar nog redelijk redden. Oorspronkelijk zou de regel maar tot maart 2013 gelden maar het kabinet heeft dit verlengd tot december 2014.