Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Alles leren over verschillende zeven

Alles leren over verschillende zeven
Beoordeel dit artikel

Steeds vaker maken onderzoekers en wetenschappers gebruik van diverse soorten zeven. Een zeef kan op diverse manieren geintepreteerd worden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een zeef die je in de keuken gebruikt, of die je vroeger een keer op school hebt gebruikt. Maar er zijn ook diverse andere industriële zeven. Hierbij kun je denken aan ster-, trommel- of schudzeven. Deze zeven worden vooral door bedrijven en professionele instellingen gebruikt.

Wat is een zeef?

Net zoals bij een normale zeef voor in de keuken is de doelstelling van een industriële zeef hetzelfde. Er worden met de zeef diverse materialen van elkaar gescheiden. Veelal lettende op de grote van het materiaal. Zo maakt een schudzeef gebruik van een schuddende techniek om de grotere materialen van de kleinere materialen te scheiden. Een trommelzeef maakt gebruik van een roterende trommel om de materialen te scheiden en een sterzeef maakt gebruik van roterende sterren die kleinere materialen doorlaten. De sterzeef wordt vooral bij de grotere materialen gebruikt, hierbij kun je denken aan het scheiden van afval en bijvoorbeeld rubber.
Een schudzeef staat vooral bekend om het scheiden van het fijne materiaal, waaronder zand, houtsnippers, afval, compost etc. De trommelzeef kan hier tevens voor gebruikt worden, toch zie je echter dat men eerder gebruik maakt van een schudzeef, vanwege de betrouwbaarheid en stabiliteit van de zeef.

Schudzeven en trommelzeven in het nieuws

Schudzeven en trommelzeven komen niet vaak in het nieuws, maar wel vaak in industriele programma’s. Een schudzeef wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt tijdens het programma Gold Diggers op Discovery Channel. Met behulp van een schudzeef worden de grote brokstukken niet alleen gescheiden van het kleinere materiaal, maar dankzij de schudzeef worden de stukjes goud die vastzitten aan de grote stukken ook nog eens gescheiden van de brokstukken. Na het scheiden van het grote materiaal via een schudzeef wordt het materiaal bezonken via wasgoten. Het goud blijft achter in de goot en het residu wordt geloosd.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren