Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

4 redenen om op tijd je motorolie te verversen

4 redenen om op tijd je motorolie te verversen
Beoordeel dit artikel

 Het verversen van de motorolie wordt vaak gezien als een vervelend en tijdrovend klusje. Het is nou typisch zo’n taak die mensen voor zich uit blijven schuiven omdat ze er geen zin in hebben. Soms wordt het belang van het op tijd verversen van motorolie onderschat. Dit kan op den duur vervelende gevolgen hebben voor je auto. Het is namelijk van groot belang dat je regelmatig de motorolie van je auto ververst en het oliepeil minstens één keer per maand controleert. In dit artikel leggen we je uit waarom dit zo belangrijk is.

Te laag oliepeil

Als je de motorolie van je auto niet op tijd ververst kan het oliepeil te laag worden. Als het oliepeil van de motor te laag is, wordt de motor niet meer voldoende gekoeld, gesmeerd en gereinigd. Dit kan tot ernstige motorschade leiden.

Te hoog oliepeil

Ook een te hoog oliepeil is problematisch. Wanneer het oliepeil van je motor te hoog wordt, kan de olie de krukas bereiken waardoor de olie zal worden opgeklopt. Ook dit kan motorschade tot gevolg hebben.

Verstopte oliefilter

Wanneer de oliefilter niet op tijd wordt schoongemaakt, raakt deze verstopt. Hierdoor kan de olie niet goed meer door de motor vloeien. De gevolgen van een verstopte oliefilter kunnen desastreus zijn. Het kan leiden tot oververhitting en tot het vastlopen en slijtage van de motor.

Roet in de motor

Als olie niet regelmatig wordt ververst, wordt het stroperig. Verbrande olie zorgt voor roetvorming Hierdoor kunnen op termijn oliekanalen verstopt raken. De olie kan zo niet meer goed bij alle onderdelen van de motor komen, waardoor er schade ontstaat.

Om ernstige schade aan de motor van je olie te voorkomen is het dus van groot belang dat je maandelijks je oliepeil controleert en op tijd je motorolie ververst. Je kan je motorolie makkelijk zelf verversen. Tegenwoordig kun je online je eigen motorolie bestellen. Let er wel goed op dat je kwalitatieve motorolie besteld van een gerenommeerd merk zoals Castrol motorolie . Zo heb je bijvoorbeeld Castrol 10w40 en Castrol 5W40. De cijfers staan voor de mate van viscositeit. Kijk goed in het instructieboekje van je auto welke viscositeit jij nodig hebt.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren