Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Een elektrische auto aanschaffen?

Een elektrische auto aanschaffen?
Beoordeel dit artikel

Bent u van plan om een elektrische auto aan te schaffen of denkt u er over na? Met het aanbod aan verschillende soorten elektrische auto’s is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Er zijn namelijk verschillende type auto’s, namelijk een volledige elektrische auto, een hybride of een range extender. In dit artikel leggen wij de verschillende tussen deze drie soorten elektrische auto’s verder uit, en wat de voor- en nadelen van elk zijn.

Volledig elektrisch
Een volledige elektrische auto rijdt zoals de naam al verklapt alleen op een elektronische motor. Er hoeft in deze auto dus geen benzine in te worden getankt, en stoot dus zo ook geen schadelijke stoffen uit. Op het moment is stroom natuurlijk voordeliger dan brandstof, echter een groot nadeel hiervan is, is dat u bewust u reis moet plannen en na moet denken of u op een volle batterij u bestemming kunt bereiken. Op het moment rijden elektrische auto’s namelijk zo’n 150km op een volle batterij. Het opladen hiervan kan dus ook een tijdrovende bezigheid zijn. Zo kunt u uw auto opladen bij een laadpaal op openbaar terrein of bij een laadpaal op eigen terrein. Het opladen duurt ook lang op het moment, zo kan het gemiddeld tussen de 6 en 10 uur duren.

Hybride
Een andere type elektrische auto is de plug-in hybride. Deze auto rijdt zowel op brandstof als elektrisch. Een plu-in houdt in dat u uw accu aan het stopcontact kan opladen en het voordeel is dat zij een grotere accu hebben waarmee grotere afstanden gereden kan worden. Daarnaast kunt u ook overschakelen op de brandstofmoter als uw elektromotor op is. Het is dus een minder zuinige optie dan de volledige elektrische auto, echter loopt u niet het risico om ergens in the middle of nowhere te stranden.

Range extender
Een andere optie is de range extender, welke ook op volledige stroom rijdt, maar ook zoals de hybride een brandstofmotor heeft. Het verschil zit echter in als de accu op dreigt te raken dat de brandstofmoter uw accu opnieuw bijlaadt. Zo wordt de auto dus niet voortgedreven door middel van de brandstofmotor, maar dient het puur als accu. Dit is tussen een iets milieuvriendelijker oplossing dan de hybride auto. Echter is het enige nadeel is dat u alsnog moet tanken voor de brandstofmotor.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren