Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Grootste scheepstunnel ter wereld Noorwegen klaar in 2029

Grootste scheepstunnel ter wereld Noorwegen klaar in 2029
Beoordeel dit artikel

Er werd al tientallen jaren over gesproken, maar nu komt hij er echt: een 1,7 kilometer lange tunnel onder het Noorse schiereiland Stad die de naam Stad Ship Tunnel krijgt. Door de komst van de tunnel, waarvoor de overheid maar liefst 250 miljoen euro voor vrijstelt, hoeven coasters niet meer de gevaarlijke wateren te trotseren rondom het schiereiland. De tunnel zal 1,7 kilometer lang worden met een vaardiepte van 12 meter, een hoogte van 37 meter en een breedte van 26,5 meter. Cruiseschepen die door Noorwegen een rondreis maken en coasters van 16.000 ton moeten er met gemak doorheen kunnen varen.

Planning

De tunnel eindigt aan het eind van de Moldefjord bij Selje, wat het smalste gedeelte van Stad is. Het is wordt een groot project om de tunnel te bouwen, omdat het ongeveer 3 miljoen kubieke meter stenen moeten worden uitgekapt uit de gesteentes die tot een hoogte van 645 meter reiken. Er wordt daarom rekening gehouden met een duur van 10 jaar om de tunnel af te maken. Er wordt hiervoor een grote tunnelboormachine gebruikt in combinatie met explosieven. De datum van de start van de bouw is nog onbekend, maar verwacht wordt dat er in 2019 begonnen kan worden met graafwerkzaamheden. Tegen het jaar 2029 zou de tunnel dan afgerond worden. Dat is 30 jaar na het ontstaan van de eerste overheidsplannen voor de tunnel. Het idee bestond echter nog eerder. In 1874 had een Noorse krant al eens gesproken over de voordelen van een tunnel naar het schiereiland Stad.

Gevaarlijk vaargebied

De Stadhavet Sea zijn de gevaarlijkste vaarwateren van de kusten van Noorwegen. Er komen veel stormen voor, tussen de 45 en 106 per jaar. Het water is verder enorm onvoorspelbaar door zeestromingen die ontstaan doordat de Noordzee en Noorse Zee hier samenkomen. Dat in combinatie met de onderzeese topografie en hoge golven uit alle richtingen is navigeren een grote uitdaging.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren