Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Werkgevers stellen steeds vaker private lease voor aan personeel

Werkgevers stellen steeds vaker private lease voor aan personeel
Beoordeel dit artikel

 Wat veel mensen niet weten is dat een ‘auto van de zaak’ ook in de vorm van private lease kan. Op die manier is het risico voor de werknemer en niet voor de werkgever. Juridisch gezien is het voor de werkgever een stuk voordeliger om personeel op deze manier te voorzien van een auto. Als de werknemer bijvoorbeeld een andere baan vindt of een andere functie krijgt waarbij een auto niet meer nodig is, hoeft het bedrijf dus niet voor de resterende maanden van het leasecontract op te draaien.

Onderzoek door AFM

De AFM staat voor de Autoriteit Financiële Markten. Zij zijn op dit moment een onderzoek uit aan het voeren naar de manier waarop bedrijven leaseconstructies opzetten en wat de gevolgen hiervan zijn. Denk bijvoorbeeld aan overkreditering en schulden. Leasemaatschappijen adverteren vaak met uitspraken als: ‘er wordt geen BKR melding gemaakt’, wat schulden in de hand speelt.

Geldproblemen

Voor werkgevers is het uiteraard een goede constructie om de leasecontracten op naam van het personeel te zetten, maar dat betekent ook dat de werknemer vast zit aan vaak langlopende contracten. Het komt dan ook regelmatig voor dat dit de consument erg in de problemen brengt en de schulden zich opstapelen nadat zij bijvoorbeeld van ontslagen worden, minder gaan werken, met zwangerschapsverlof gaan of van baan veranderen. Aan het eind van het leasecontract is er vaak een optie tot koop van de geleasete auto. Sommige mensen hebben voor het bereik van het einde van het leasecontract vaak al niet meer genoeg geld om de maandelijkse kosten op te kunnen brengen. Bij slechts 25% afbetaling mag het leasebedrijf de auto opeisen.

Operational lease vs lening

Je kunt op twee manieren een auto leasen: een doorlopend krediet afsluiten (persoonlijke lening) of operational lease. Bij de eerste is de auto uiteindelijk van jou en bij de tweede ‘huur’ je als het ware de auto van de leasemaatschappij en ben je geen eigenaar na afloop van je leasecontract. Weeg de opties goed tegen elkaar af voordat je een dergelijk contract afsluit. Belangrijker nog: sluit enkel een lening / leasecontract af als je weet dat je de kosten maandelijks kan betalen. Een goed alternatief kan een shortlease auto zijn als je inkomsten en mobiliteitsbehoefte niet zeker zijn.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren