Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wat kan je doen aan dikke honden?

Wat kan je doen aan dikke honden?
Beoordeel dit artikel

Ook in de hondenwereld kan obesitas voorkomen. Sommige honden hebben iets te veel snacks gekregen, te weinig beweging gehad of hebben gewoon aanleg om wat dikker te worden, waardoor ze langzaamaan te dik zijn geworden. Ook en vooral na sterilisatie of castratie moet hiervoor gewaakt worden. En hoewel het er volgens sommige mensen ‘schattig’ uit kan zien, is het zeker een ongemak voor de hond. De conditie wordt slechter, ze zijn sneller vermoeid en daarnaast is het ongezond. Net als bij mensen kan overgewicht leiden tot hart- en vaatziektes, suikerziekte en een kortere levensverwachting. Een hond heeft overgewicht wanneer hij of zij 20% boven zijn of haar streefgewicht weegt.

Te dikke honden kunnen vrij snel en makkelijk afvallen dankzij een dieet. Er bestaat speciaal hondenvoer voor viervoeters die (een aantal) kilo’s kwijt moeten. Dit hondenvoer is vaak lager in calorieën, vetten en koolhydraten en draagt daarom bij aan een gezonder leven. Naast extra beweging draagt dit voer daarom bij aan een gezondere levensstijl voor je hond. Je hond laten afvallen
kan met de combinatie dieetvoer en meer beweging dan ook zeker van zijn of haar overtollige kilo’s afkomen.

Naast speciaal dieetvoer kunnen ook de volgende tips in acht worden genomen:
• Geef je hond minder snacks/tussendoortjes. In snacks en tussendoortjes zitten vaak veel calorieën en/of vetten en zijn dus ongezond, net zoals snacks en tussendoortjes voor mensen.
• Laat je hond meer bewegen. Loop vaker en/of langer en zorg dat je iets vindt wat je hond leuk vindt om te doen, zoals het apporteren van de bal, het zoeken naar takken of – bij beter weer – zwemmen.
• Verdeel de totale hoeveelheid voeding die de hond mag hebben over meerdere eetmomenten op de dag. Dit voorkomt een hongergevoel bij je hond en houdt de ‘motor’ draaiende, wat ook heel belangrijk is bij het afvallen.
• Geef je hond iets minder voer. Op de verpakking van hondenvoer staat vaak hoeveel een hond met een bepaald gewicht mag hebben. Je kunt ervoor kiezen om hier iets van af te wijken en je hond nog iets minder te geven, maar uiteraard niet te weinig!

Wanneer je deze tips zult toepassen zul je zien dat