Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

100-jarige Chinese vrouw leert lezen en schrijven

100-jarige Chinese vrouw leert lezen en schrijven
Beoordeel dit artikel

Na een eeuw kan oma Zhao Shun uit China eindelijk haar diploma laten zien aan haar familie. Net als haar familie is ze erg trots op haar prestaties: ze heeft op hoogbejaarde leeftijd leren lezen en schrijven. Haar Alfabetisering Certificaat bewijst de uitzonderlijke prestatie van deze oude dame. Ze heeft alle toetsen met succes doorlopen en kan officieel lezen en schrijven.

Nooit naar school

Bijna haar hele leven was Shun analfabeet, waardoor ze het gevoel had gehandicapt te zijn. Haar ouders vonden het nooit nodig om hun dochter naar school te sturen toen ze jong was, wat Shun verschrikkelijk vond. Ze heeft altijd de drive gehad om te leren lezen en schrijven, maar haar omgeving gaf haar nooit die springplank, waardoor het er nooit van kwam.

Pensioen

Zonder het bezit van de vaardigheden lezen en schrijven zijn de mogelijkheden in werk gelimiteerd. Zhao verkocht daarom al haar hele leven groenten. Uiteraard is ze uiteindelijk met pensioen gegaan om van haar oude dag te genieten, maar het bleef haar tegen staan dat ze na al die jaren nog steeds niet kon lezen en schrijven. Ze had nu tijd genoeg om een hobby uit te oefenen en besloot haar lang gekoesterde wens uit te laten komen: ze ging weer in de schoolbanken zitten.

De schoolbanken in

Het heeft Zhao altijd dwars gezeten dat ze deze basisvaardigheden niet bezat en besloot daarom niet lang geleden op maar liefst 100-jarige leeftijd de stoute schoenen aan te trekken en lessen te volgen. Ze leerden in tien dagen haar adres te schrijven en honderd leestekens te schrijven. Hiervoor volgde ze lessen van twee uur per dag. Nu kan ze met trots haar diploma in de lucht houden. Het enige wat ze hiervoor nodig had was een leesbril, verschaft door een leesbrillen groothandel en een enorme dosis doorzettingsvermogen.

Educatie voor alles

Door de tegenslagen die zij verwerken moest in haar leven als analfabeet, was ze erg streng voor haar zoons als het ging om leren. School was heel belangrijk voor haar. Educatie stond voor alles, ook al was er weinig geld te besteden.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren