Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Het leesniveau van veel kinderen daalt tijdens zomervakantie

Het leesniveau van veel kinderen daalt tijdens zomervakantie
Beoordeel dit artikel

Het leesniveau wordt ingedeeld in AVI niveaus. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen belangrijk is om continu te blijven lezen, omdat zij zelfs niveaus achteruit kunnen gaan als de kinderboeken een tijd lang op de planken blijven liggen. Het onderzoek toont aan dat zij 1 of zelfs wel 2 AVI-niveaus kunnen dalen in hun leesvaardigheden tijdens de zomervakantie zonder te lezen.

Lees-app

Het is dus geen slecht plan om kinderen te laten lezen in de zomervakantie. Het maakt niet uit of dat lezen uit een boek is of digitaal via een e-book of app. De app ‘VakantieBieb’ is bijvoorbeeld erg handig in gebruik. Deze app heeft ook leuk leesvoer voor volwassenen en is te downloaden in de Google Play Store en de App Store. Zowel jongens als meisjes kunnen hier leuke verhalen vinden wat ervoor zorgt dat ze lezen als een leuke bezigheid ervaren in hun vakantie. Er zijn spannende en grappige boeken te vinden voor zowel de bovenbouw als de onderbouw. Denk bijvoorbeeld aan Reggie Naus en De verschrikkelijke badmeester van Jozua Douglas. Voor de volwassen lezer heeft de leesapp boeken van Saskia Noort, Stephen King, Isa Hoes en Herman Koch in de aanbieding. Ga je lekker op vakantie, dan is deze app dus ook erg goed te gebruiken aan het zwembad of op het strand. Je kunt zelfs reis- en taalgidsen vinden op de app!

Tips

Als je je kind niet kunt aansporen tot lezen tijdens de vakantie, hier een aantal tips:
– Zorg ervoor dat je je kind niet verplicht
– Maak lezen leuk. Ga er samen voor zitten en lees om de beurt bijvoorbeeld een bladzijde voor.
– Kies samen de boeken uit. Houdt hierbij rekening met de hobby’s en interesses van je kind.
– Vraag niet midden in een bezigheid of je kind wil gaan lezen, maar biedt het aan als je kind even niets te doen heeft.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren