Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Vijf simpele strategieën om kinderen thuis te helpen met hun huiswerk.

Vijf simpele strategieën om kinderen thuis te helpen met hun huiswerk.
Beoordeel dit artikel

Uw kinderen hebben op school te maken met drukke schema’s en bepaalde verwachtingen van docenten. Om deze reden is het van belang dat zij deze verwachtingen thuis ook hebben. Dit is zeker belangrijk wanneer uw kind huiswerkbegeleiding nodig heeft. Uiteraard wilt u dat deze huiswerkbegeleiding met zo weinig mogelijk obstakels (voor u als ook voor uw kind) gegeven kan worden. Een stap die al gezet kan worden in de huiswerkbegeleiding is dat uw kind bepaalde routines aangeleerd krijgt. Het aanleren van deze routine kan in het begin erg tijdrovend zijn, maar op het moment dat uw kind het zich eigen heeft gemaakt, wordt het alleen maar makkelijker. Het maken van huiswerk en het krijgen van huiswerkbegeleiding is nu een onderdeel van hun dagtaak geworden.

Huiswerkbegeleiding Groningen adviseert vijf simpele, maar effectieve, huiswerkbegeleiding strategieën die uw kind alvast op weg kunnen helpen. Hieronder krijgt u ze opgesomd:

Maak een schema met daarin de studietijd vastgelegd.

• Kijk in dit schema vooral vooruit naar wat gedaan moet worden. Niet alleen voor de volgende dag, maar ook voor de aankomende week en maand.
• Wees realistisch bij het plannen van de tijd die nodig is om een taak of een project af te krijgen.

Stel prioriteiten in de taken die gedaan moeten worden.

• Maak iedere dag een lijst met daarop de taken voor die dag.
• Op deze lijst moeten taken staan: huiswerkopdrachten, toetsvoorbereiding maar ook tijd ingepland voor vrienden en vriendinnen.

Stel iedere dag orde op zaken.

• Zorg ervoor dat de schooltas iedere dag is ingepakt met de benodigdheden voor die dag.
• Help uw kind met het inpakken van zijn schooltas valk voordat het gaat slapen. Pak het samen met hem uit op het moment dat het thuiskomt van school.
• Gebruik voor iedere onderwerp bij ieder vak snelhechters, om orde aan te brengen in zijn takenpakket.
• Iedere snelhechter moet voorzien worden van twee tabbladen. Eén voor huiswerk dat nog gedaan moet worden en één voor de taken die al af zijn.

Maak het bureau van uw kind werkvriendelijk.

• Het bureau van uw kind moet voorzien zijn van een goed werkende bureaulamp. Het moet vrij zijn van rommel en de stoel moet comfortabel zijn om in te zitten. Er moet weinig tot geen afleiding in de buurt zijn, zoals muziek, talbets, smartphones, televisies of gameconsoles.

Moedig uw kinderen aan om met hun docent in gesprek te gaan.

• Help uw kind met het opstellen van vragen voor de docent wanneer hij iets van de lesstof niet begrijpt, of wanneer hij hulp nodig heeft bij het maken van taken en opdrachten.
• Doe een rollenspel met uw kind, totdat het weet wat het tegen zijn docent moet zeggen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren