Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Kijk van consumenten op de 3D-printer

Kijk van consumenten op de 3D-printer
Beoordeel dit artikel

De kijk van consumenten op de 3D-printer
De technologie die voorheen alleen beschikbaar was voor multinationals, komt nu ook in handen van de consument. Hoe kijken de consumenten aan tegen de opmars van de 3D-printer. Dit artikel beschrijft de moeilijkheden en meningen waarmee de komst van de printer gepaard gaan. Experts verwachten dat de printer zich snel verspreidt onder consumenten en het MKB. Dit is echter nog te bezien, kijkend naar de sceptische consument in Nederland.

Een 3D-printer, wat moet ik ermee?
Dit is een vraag die steeds meer consumenten zich stellen. Waarom zou ik in hemelsnaam een 3D-object willen printen? 3D-printing wordt echter te vaak geassocieerd met het printen van simpele modellen en speelgoed. Dit beeld is echter achterhaald, aangezien er steeds meer mogelijkheden ontstaan. Bedrijven hebben al duizenden 3D-modellen vrijgegeven op het internet. Wanneer er bijvoorbeeld een onderdeel van uw koffiezetapparaat kapot gaat, kunt u dit onderdeel direct uitprinten en vervangen. Dit is een stuk aangenamer dan het aanvragen van het onderdeel via het internet en het wachten totdat deze wordt geleverd. Daarnaast is het gebruik van de printer in deze gevallen ook goedkoper.

Ik woon in een 3D-geprint huis
We gaan dit in de toekomst vaker horen: mensen die wonen in een huis die wordt geprint. In China zijn er al honderden projecten opgezet, mede door het tekort aan huizen in het land. Chinese bedrijven zijn zelfs al in staat om gehele villa’s en appartementencomplexen te bouwen, die geheel voldoen aan de internationale veiligheidsregels. Dit kan enorm veel teweeg brengen, aangezien consumenten straks hun eigen huis kunnen ontwerpen en printen. Iedereen krijgt dus een uniek huis. Het voordeel van deze techniek is dat het ook nog eens goedkoper is dan het bouwen van een normaal huis. De technologie wordt inmiddels ook ontwikkeld onder Nederlandse bedrijven, waaronder Heijmans.

Dit zijn echter maar twee voorbeelden van ontwikkelingen waarbij de 3D-printer centraal staat. Momenteel lopen er duizenden, zo niet honderdduizenden projecten waarbij de 3D-printer de dienst uitmaakt.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren