Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

LED lampen op grote schaal ondeugdelijk

LED lampen op grote schaal ondeugdelijk
Beoordeel dit artikel

 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft samen met Agentschap Telecom en de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoek gedaan naar de kwaliteit van LED lampen die verkocht worden in Nederland. Zij hebben samen een rapport gepresenteerd waarin staat dat Led lampen in bijna alle gevallen niet voldeed aan de wettelijke eisen waaraan het product moet voldoen. LED lampen worden in Nederland steeds meer verkocht en worden vaak gebruikt in bijvoorbeeld Design lampen.

Niet in orde

Van de 35 onderzochte producten bleek dat bij 20 daarvan iets niet in orde was met de elektronische veiligheid. De verbinding van de fase- en nulgeleiders bleken onder andere niet aan de normen te voldoen. Daarnaast zaten bij zes van de 35 LED lampen teveel zware metalen in de lampen en daarmee overschreden zij het limiet dat wettelijk is toegestaan.
Ook de verpakking is gecontroleerd en die bleek bij 7 producten niet up to date te zijn. Zo waren er dingen mis met de CE-markering. Deze markering geeft aan dat de producten voldoen aan de eisen voor milieu, veiligheid en gezondheid. Slechts één product voldeed aan de administratieve eisen die gesteld zijn.

Herstellen

De bedrijven hebben van de Voedsel en Waren autoriteit de opdracht gekregen om zo snel mogelijk de gebreken te herstellen. Vooral over de elektronische veiligheid maakt de Voedsel- en Warenautoriteit zich zorgen. Later dit jaar zal er nog een onderzoek volgen om te zien of de producten dan beter presteren. Er zullen maatregelen volgen voor de bedrijven die de producten niet verbeterd hebben tegen die tijd.

Teruggehaald

Dit onderzoek betekent overigens niet dat de consument de producten weg moet gooien. Sommige producten zijn bij de kopers al weggehaald, de rest kan gewoon in de fitting blijven. Zorg er wel voor dat de lampen niet in de buurt van gordijnen of andere snel brandbare producten komen. Zo loop je minder risico op een eventuele brand wanneer het product tekortkomingen heeft.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren