Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

T-AMP High End Audio versterkers

T-AMP High End Audio versterkers
3.9 (77.14%) 7 votes

 Misschien wist u het niet, maar veel dure (high end) versterkers maken gebruik van chips om tot geluidsversterking te komen. Dit is een relatief goedkope oplossing en worden dan in de markt gezet als de digitale oplossing. In China worden deze versterkers vaak gebouwd met Texas Instruments chips. Kleinere, minder bekende producenten maken gebruik van de Tripath chips. De meest populaire zijn de TA 2024, 2021 en 2020. De laatste 2 leveren het meeste vermogen, de 2024 de beste geluidskwaliteit, ‘near valve’. Dit alles tegen een zeer lage prijs, wat jammer genoeg nog bij een breed publiek niet bekend is. Tussen de E45 en E80 heb je een kwalitatief goede versterker die zeer zeker kan wedijveren met de hele dure versterkers van de bekende merken, en als je weet dat Belcanto in hun EVO2 ($3200) en Audio Research deze TA 2024 chip in hun apparatuur gebruiken, dan begrijp ik de echte Audiofiel niet. Ik heb al eerder geschreven dat het er soms op lijkt, dat als je veel geld uitgeeft je ‘erbij’ hoort en dat ook via allerlei fora laat blijken.
Moeiteloos worden de duurste vloerstaanders aangestuurd, ademloos kun je uren naar deze kleine wondertjes luisteren.
Zoals gezegd zijn deze versterkers gebaseerd op een Tripath chip. De chip maakt gebruik van een soort van “Digital Power Processing”, wat inmiddels in Amerika is gepatenteerd. Het is min of meer een klasse D versterker met hoge schakel eigenschappen. Daar komt dus ook het woord digitaal vandaan. Eigenlijk gebeurd er dus niet iets digitaals, niet in termen van D / A conversie. Geen magie dus.
De chip wordt ook veel voor zelfbouw gebruikt, het enthousiasme over deze chip vindt je dan ook terug op diverse zelfbouw fora.
Ik heb inmiddels zelf diverse T-AMP’s kunnen uitproberen, daarbij is voor mij de Topping TP10 met de TA 2024 chip, als beste uit de bus gekomen. Door het gebruik van kwalitatief goede materialen, is de Topping niet de goedkoopste (E 74,–), maar in combinatie met boxen met een gevoeligheid van > 90db een absolute aanrader. Het stereobeeld, de soundstage en de muzikaliteit zullen u verbazen.
Muziekbeleving gaat om wat je hoort en dan beleefd, en niet hoe hard de versterker kan.
Denk je na het lezen van bovenstaande, ik wil ook zo’n versterker, neem dan contact met me op via info@audiophiles.nl