Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Ga voedselverspilling tegen met kleinere verpakkingen

Ga voedselverspilling tegen met kleinere verpakkingen
Beoordeel dit artikel

De Voedingscentrum zegt dat consumenten voornamelijk voedsel verspillen, omdat de hoeveelheden in verpakkingen te groot zijn. Het verkleinen van de porties en dus de verpakkingen zou al een groot aandeel hebben aan het tegengaan van voedselverspilling.

Onderzoek

Het Voedingscentrum heeft GfK, een marktonderzoeksbureau, opdracht gegeven om te onderzoeken wat de frequentie en de reden is van het weggooien van voedsel onder Nederlanders. Ruim een derde van de respondenten gaf aan dat de voornaamste reden hiervan de te grote hoeveelheden eten was dat in de plastic of papieren zakjes zit. Meer dan 70 procent van de ondervraagde mensen liet weten dat voedsel met tegenzin in de prullenbak belandt. Voedsel dat veel wordt weggegooid, omdat de verpakte hoeveelheid vaak veel te groot is, zijn voorverpakte groenten, brood en vlees.

Groente en vleeswaren

Het grote formaat van verpakkingen is voornamelijk een probleem bij hogeropgeleiden, singles en Nederlanders tot 29 jaar. Een oplossing is dus het aanbieden van meerdere formaten van verpakkingen, zodat voedsel niet meer om deze reden wordt weggegooid. Er kan ook gedacht worden aan degelijk hersluitbare verpakkingen, zodat voedsel ook langer houdbaar is. Vooral eten dat snel bederft, zoals groente of vleeswaren, zou in kleinere portiezakjes moeten worden verpakt. De keerzijde van de medaille is echter dat deze ommezwaai zal leiden tot meer afval, maar eten weggooien is ook belastend voor het milieu. Corné Van Dooren laat weten dat deze laatste schade nog groter is voor het milieu. Er kunnen beter meer verpakkingen worden geproduceerd en weggegooid dan dat er zulke grote hoeveelheden voedsel worden verspild.

De Alliantie Verduurzaming Voedsel

Het Voedingscentrum heeft de afgelopen week gekeken welke twee grote verpakkingen het vaakst in de schappen te vinden zijn. De Alliantie Verduurzaming Voedsel wordt na afloop van de inventarisatie ingelicht door Het Voedingscentrum. De Alliantie Verduurzaming Voedsel behartigt de belangen van retailers, de voedingsmiddelenindustrie en de behoeften van de consument. Met dat oog zal er door hen worden gekeken naar de verpakkingen die Het Voedingscentrum zal aandragen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren