Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Administratiekantoren

Administratiekantoren
Beoordeel dit artikel

In Nederland zijn tal van administratiekantoren actief. Administratiekantoren worden ook wel boekhouderkantoren of boekhouders genoemd. De term administratiekantoor of boekhouder is geen beschermde titel, iedereen mag een administratiekantoor beginnen. Dit in tegenstelling tot accountants, waarvoor een gespecialiseerde opleiding een vereiste is.

Werkzaamheden administratiekantoren

Administratiekantoren verzorgen de financiële boekhouding van hun clientèle. Bij het verzorgen van de administratie maken administratiekantoren gebruik van computers, waarbij gebruik gemaakt wordt van speciale software voor de verwerking van de administratie. Administratiekantoren zorgen voor de registratie van financiële transacties van ondernemingen en stellen voor ondernemingen de jaarstukken en resultatenrekeningen op. Administratiekantoren verzorgen ook de salarisadministratie en de uitbetaling van het salaris van de werknemers van hun cliënten.

Administratie en de belasting

Ondernemingen zijn in Nederland verplicht een administratie bij te houden ten behoeve van de belasting. Ondernemingen zijn niet verplicht een administratiekantoor in te schakelen voor het doen van de administratie. De administratie mag ook binnen de onderneming bijgehouden worden. Vooral kleinere bedrijven maken gebruik van een administratiekantoor voor de verzorging van de administratie. De resultatenrekening is voor ondernemingen een verplichting, aan de hand van de resultatenrekening wordt bepaald hoeveel belastingen een onderneming dient af te dragen aan de belastingdienst.

Administratiekantoren in Nederland

In Nederland zijn veel administratiekantoren actief. Dit kunnen kleine zelfstandige zijn zonder personeel in dienst (eenmanszaken) maar ook kantoren waarbij honderden werknemers werkzaam zijn. Veel administratiekantoren bedienen klanten uit de eigen regio. Er zijn ook administratiekantoren met een landelijk netwerk van kantoren en er zijn ook franchise formules met een landelijke dekking. Zo verzorgt het administratiekantoor Schekman van Keppel voor bedrijven de administratie in Zoetermeer, Den Haag en Rotterdam.

Kosten voor een boekhouder

De kosten voor boekhouders lopen behoorlijk uiteen. De kosten van een boekhouder variëren van 30 tot 70 euro per uur. De startende eenmanszaak welke begint als boekhouder zal met het tarief in de range van 30 tot 45 euro per uur zitten. Men werkt veelal nog vanuit huis, waardoor de overhead kosten laag zijn, waardoor men in staat is om voor een laag tarief te werken. De grotere boekhoudkantoren zullen met hun tarieven richting de 50 tot 70 euro per uur gaan. Zij zijn duurder dan de startende eenmanszaken, zij stellen daar wel tegenover dat zij meer kennis in huis hebben waardoor men ook efficiënter en sneller kan werken. Omdat de prijzen voor boekhouders zover uit elkaar kunnen liggen loont het om boekhouder prijzen met elkaar te vergelijken. Door het opvragen van offertes ontstaat tevens inzicht in het kennisniveau van de desbetreffende boekhouders.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren