Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Besparen op de vaste lasten

Besparen op de vaste lasten
Beoordeel dit artikel

Naast huur of hypotheek zijn energiekosten vaak een grote en vaste maandelijkse uitgavepost voor huishoudens. Op het moment van afsluiten worden de verschillende energieleveranciers met elkaar vergeleken en wordt weloverwogen een bepaalde aanbieder gekozen. Hierna worden de kosten vaak maandelijks per automatische incasso voldaan en wordt dus niet meer bewust gekeken of de aanbieder nog wel de goedkoopste is. Dit is zonde omdat jaarlijks tot wel 450 euro op energiekosten kan worden bespaard. Maar hoe vind u de beste deal en hoe u de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken?

Om te beginnen is het voor een goede vergelijking belangrijk om te weten hoeveel uw huidig verbruik van stroom en eventueel gas is en wat de kosten hiervan zijn. De huidige energieprijzen hoeven namelijk niet gelijk te zijn aan de prijs die u nu als consument betaald omdat vaak voor een langere periode een contract wordt aangegaan en op dat moment ook de prijzen worden bepaald. Bekijk hier wat u allemaal moet weten voordat u overstapt van energiecontract.

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema tegenwoordig en dus spelen energieleveranciers hierop in. Het is daarom goed om na te denken welk soort stroom u wilt ontvangen, groene stroom of grijze stroom. Het prijsverschil is minimaal doordat op groene stroom vaak korting wordt gegeven. Daarnaast wordt groene stroom duurzaam opgewekt waardoor het beter is voor mens en milieu. Als het verbruik, de kosten en het type stroom bekend zijn, kan het vergelijken beginnen.

Alle energieleveranciers afgaan en de prijzen vergelijken kost enorm veel tijd en is dus eigenlijk onbegonnen werk. Daarom is het verstandig gebruik te maken van vergelijkingswebsites. Door middel van het invullen van een aantal vragen zoekt deze website de goedkoopste aanbieders voor u op. Het is verstandig meerdere vergelijkingswebsites te proberen omdat energieleveranciers aan vergelijkingssites soms exclusieve kortingen bieden.

Het jaarverbruik is bij benadering in te schatten maar kan in werkelijkheid afwijken door bijvoorbeeld een strengere winter. Het kan zijn dat energieleveranciers voor een verschillende hoeveelheid verbruik verschillende eenheidsprijzen berekenen. Daarom is het verstandig het jaarverbruik met een aantal procenten te verhogen dan wel te verlagen en de vergelijking opnieuw te doen. Soms kan er bij een verschillend jaarverbruik een andere energieleveranciers als goedkoopste uit de bus komen. Ook kan de prijs op de vergelijkingswebsite afwijken van de prijs in het contract. Zo kan de lagere prijs op de website alleen het eerste jaar gelden, zijn dit prijzen exclusief belastingen en overige kosten of zit u direct vast aan een jaarcontract. Als laatste is het goed om te kijken naar klantbeoordelingen van de energieleveranciers. Dit kan u helpen om een juiste en weloverwogen keuze te maken. Ook is het mogelijk om voor een volledig duurzame energie leverancier te kiezen. De zogenaamde groene energie.

Door de verschillende energieaanbieders te vergelijken krijgt u inzicht welke besparing u kunt realiseren. Een vergelijkingssite helpt u hierbij door op een snelle en makkelijke manier de verschillende energieaanbieders met elkaar te vergelijk en laat u in één oogopslag zien wat de goedkoopste aanbieder is. Vaak is overstappen gratis en levert het direct geld op. Het nadeel is wel dat via een vergelijkingstest het aanmelden vaak iets langer duurt. Als u op zeer korte termijn wordt afgesloten kunt u beter direct contact opnemen met de energieleverancier

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren