Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Drie veel gestelde vragen over scheiden

Drie veel gestelde vragen over scheiden
Beoordeel dit artikel

 Scheiden is een nare periode voor heel het gezin en de omgeving. Men heeft vaak veel vragen. Wij geven antwoord op de vijf meest gestelde vragen bij scheiding.

1. Kiezen mensen te snel voor scheiding?

Feit is dat mensen tegenwoordig sneller scheiden van vroeger, maar dat heeft vooral te maken met onafhankelijkheid. Mensen zijn in deze tijd financieel niet zo afhankelijk van een partner. Daar komt bij dat we niet meer zo veroordeeld worden bij een scheiding door de buitenwereld. Kun je een scheiding niet betalen? Dan is er altijd de Raad voor Rechtsbijstand die je financieel bijstaat. Wat opvalt is dat het scheidingscijfer redelijk constant is de afgelopen jaren. De meeste mensen scheiden daarbij niet zomaar. Vaak is één van de twee al zo’n twee jaar bezig met de vraag ‘wel scheiden of niet scheiden?’. Zodra het hoge woord eruit is, wordt de ander vaak totaal overvallen. Hij of zij zal de boodschap moeten verwerken, terwijl de ander al helemaal gewend is geraakt aan het idee van een scheiding. De partner loopt emotioneel gezien dus achter en daar kan een mediator je goed bij helpen om die tijd in te halen.

2. Hoe zit het met alimentatie als jij een scheiding wil?

Het maakt niet uit of jij of je partner een scheiding wil. Alimentatie moet altijd worden betaald tot het 21e levensjaar van het kind. Beide ouders moeten voor het kind zorgen tot die tijd en moeten dus financieel bijdragen aan de hand van tremanormen. Partneralimentatie is een ander verhaal. Of de ander partneralimentatie moet betalen is afhankelijk van de behoefte en de draagkracht. Er wordt wel gekeken naar de duurzaamheid van een eventuele nieuwe relatie of partneralimentatie betaald moet worden. Dat zijn de enige factoren waar rekening mee gehouden wordt en dus niet wie degene was die wilde scheiden. Dat kan soms logischerwijs enige frictie opleveren.

3. Scheiden met mediator beter dan met advocaat?

Bij scheiden met een advocaat zijn er altijd winnaars en verliezers. Bij scheiden met een mediator niet. Heb je kinderen, dan blijft je ex-partner de rest van je leven in the picture. Ook al ben je boos op je partner, probeer er in harmonie uit te komen. Advocaten komen op voor de belangen van de eigen partij, terwijl een mediator probeert om jullie er samen uit te laten komen. Dat betekent dus dat beiden water bij de wijn moeten doen en dat zal een advocaat niet snel adviseren. Als er kinderen in het spel zijn is het daarom altijd aan te raden een mediator of slechts één advocaat in de arm te nemen. Bij twijfel: voor een advocaat betaal je meestal fors meer dan een mediator.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren