Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Energie besparen

Energie besparen
Beoordeel dit artikel

Energie is de laatste jaren steeds duurder geworden. Voor veel huishoudens is dat de belangrijkste maandelijkse uitgave die ze hebben. Daarom heeft men de laatste jaren er alles aan gedaan om de verbruikte energie tot een minimum te beperken. Alle mogelijkheden worden aan een huis bekeken om energie te besparen.

Mogelijkheden
Op de eerste plaats worden bij een bestaand huis de muren geïsoleerd. Hierdoor wordt voorkomen dat er veel warmte door de muren verloren gaat. Een andere mogelijk is om het enkel glas te vervangen door dubbel of zelfs drievoudig glas. Dit is een oplossing die veel bespaard. Ook worden bij bestaande woningen de daken en vloeren geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen. Toch kun je onmogelijk alles potdicht maken. Een huis moet ook kunnen luchten. Daarom is het verstandig om alles in goed overleg te doen met een goede specialist op dit gebied. Hij zal je huis inspecteren en je met raad en daad bijstaan om zo min mogelijk energie te verbruiken.

Het meeste besparen

Er is echter nog een belangrijke methode waarmee je kunt consuminderen. Dat kan je doen door jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier die goedkoper is. Door op bijvoorbeeld overstappen.nl te kijken, kun je zien welke de goedkoopste leverancier is. Je kan ook zien of je momenteel een dure of een goedkope hebt. Je kunt het beste overstappen als je ziet dat je energieleverancier veel te duur is die je nu hebt of, wanneer je niet tevreden bent over de service die wordt geleverd. Tegen dat je contract afloopt, krijg je van je huidige leverancier een verlengaanbod. Op zo’n moment is het zeker verstandig om na te gaan of het een goed bod is. Ook gaslicht.com kan je daarbij verder helpen. Soms is zo’n verlengaanbod best goed maar, in veel gevallen is overstappen rendabeler. Wanneer je wilt overstappen moet je dat wel op tijd doen. In de meeste gevallen heb je 14 dagen bedenktijd en een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Zorg dat alles op tijd is geregeld. Op deze manier kan je voorkomen dat je voor een onbepaalde tijd dure variabele tarieven gaat betalen. Stap ook weer niet te snel over. Als de nieuwe leverancier slechts een paar tientjes goedkoper is op jaarbasis en u bent tevreden bij de huidige leverancier kun je beter niet overstappen. Zodra het een paar honderd euro scheelt is het de moeite waard. Door het overstappen is het zelfs mogelijk dat je een besparing hebt van wel €450,- per jaar. Je krijgt ook vaak een leuke overstapbonus. Daar moet je niet te veel naar kijken. Het gaat om de tarieven van licht, gas en vastrecht. Zij zijn bepalend voor het overstappen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren