Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Hoe zit het tegenwoordig met de hypotheekrenteaftrek?

Hoe zit het tegenwoordig met de hypotheekrenteaftrek?
Beoordeel dit artikel

 Over de hypotheek moet je iedere maand hypotheekrente betalen. Je betaalt maandelijks meer wanneer de hypotheekrente hoog is dan wanneer de hypotheekrente op een lager niveau is. Als de hypotheekrente hoog is kun je om die reden een minder hoge maximale lening krijgen. De hypotheekrente is te kiezen als variabel of je kunt een vaste periode kiezen. Bij een vaste hypotheekrente blijft de hypotheekrente op hetzelfde percentage voor een vaste periode, bijvoorbeeld vijf of twintig jaar. Bij een variabele hypotheekrente kan de hypotheekrente elke maand op een ander percentage zitten.

De huidige hypotheekrenteaftrek

Rentekosten dat betaald is voor een lening voor een woning is af te trekken van de belasting. De hypotheek moet in dat geval gebruikt worden voor de koop, verbetering of onderhoud van de eigen woning. Om de hypotheekrente af te trekken zijn er condities gemaakt.
Drie van de condities:
– Het huis waar de lening voor afgesloten is je eigen woonhuis
– Je hebt de lening voor de koop, verbetering of onderhoud van de eigen woning.
– De hypotheek wordt in annuïteiten betaald in dertig jaar.

Je kunt de hypotheekrente maximaal dertig jaar aftrekken. Is de lening daarna niet totaal afbetaald? Dan kun je de hypotheekrente daarna niet meer aftrekken van de belasting. De hypotheekrente is alleen aftrekbaar voor de belasting bij een lineaire en een annuïteitenhypotheek. Je mag de hypotheekrente over het hypotheekbedrag wat niet wordt afbetaald niet van de belasting aftrekken.

Wat zijn de eenmalige kosten van een hypotheek?

Je krijgt naast de prijs van de woning te maken met eenmalige kosten als je een woning wilt kopen. Tussen de 6 en 8 procent van de totale aankoopsom van een bestaande woning liggen de kosten. Bij nieuwbouw liggen de kosten tussen de 5% en 8%. De splitsing van de eenmalige kosten is te doen in financiering- en aankoopkosten. Deze aankoopkosten zijn niet af te trekken van de belasting, de financieringskosten wel.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren