Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Jongeren hebben steeds meer schulden

Jongeren hebben steeds meer schulden
Beoordeel dit artikel

Jongeren en schulden

We zien steeds vaker jongeren met grote schulden. Naast een studie schuld bouwen jongeren soms ook andere schulden op. De vraag is hoe we dit kunnen voorkomen. Inmiddels bestaat er een project ‘jongeren en schulden’ dat onderzoek doet naar dit probleem.

Inzicht in financiën van jongeren

Er wordt steeds meer eigen verantwoordelijk verwacht van mensen, zo dus ook van jongeren en hun ouders. Helaas kan dit gewoon niet altijd omdat het hen ontbreekt aan de juiste kennis. Het financiële inzicht van jongeren is gewoon nog niet helemaal goed ontwikkeld. Dit kan dus voor problemen zorgen als ze te veel eigen verantwoording hebben. Ze weten niet hoe ze in het dagelijkse leven met geld moeten omgaan. We zien dat hierdoor problemen ontstaan.

Als sinds 2007 zijn er duidelijke signalen te zien van toenemende schulden bij jongeren. Volgens deskundige moeten we ons vooral richten op preventie. Dit moet een belangrijke rol gaan spelen bij de aanpak van het probleem.

Wat is er al gedaan aan aanpak

Inmiddels is er op ROC scholen een financieel spreekuur waarbij jongeren vragen kunnen stellen over financiële zaken. Door veel jongeren wordt dit als prettig ervaren, omdat niet iedereen mensen in zijn of haar omgeving heeft waar ze terecht kunnen met eventuele vragen.Met deze aanpak willen ze ervoor zorgen dat jongeren met financieel bewust worden. Helaas is deze aanpak wel beperkt tot jongeren die naar een ROC gaan. Jongeren zonder opleiding blijven op deze manier dus helaas buiten beschouwing gelaten. Er wordt nog gekeken naar mogelijkheden om ook deze jongere te bereiken, omdat we zien dat de schulden problemen ook erg spelen onder deze groep jongeren.

Vraag toeslagen aan

Als jongere heb je recht op zorgtoeslag, en wanneer je zelfstandig woont, vaak ook op huurtoeslag. Je kunt huurtoeslag en zorgtoeslag aanvragen via de website van de belastingdienst. Als je recht het op deze financiële steun, maak dan gebruik van deze toeslagen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren