Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Meeste Nederlanders niet verzekerd tegen natuurrampen

Meeste Nederlanders niet verzekerd tegen natuurrampen
Beoordeel dit artikel

In 2016 heeft natuurgeweld wereldwijd voor 168 miljard euro aan schade aangericht. De reden van het steeds heftiger natuurgeweld is de klimaatverandering. Er komt steeds extremer weer, ook in Nederland. Een voorbeeld is de grote hagelstorm op 23 juni van het afgelopen jaar. De meeste Nederlanders zijn niet verzekerd tegen natuurrampen waardoor er in zo’n geval veel mensen in de problemen kunnen raken. Als er steeds vaker schade door extreem weer komt kan het wel eens zo zijn dat er naast een juiste levensverzekering of zorgverzekering, ook een natuurrampenverzekering afgesloten wordt.

Overstromingen
Het is echter lastig om je te verzekeren tegen natuurrampen. Rampen in het buitenland zoals een tsunami of vulkaanuitbarsting zijn van een heel ander kaliber dan een fikse storm in Nederland. Het natuurgeweld in Nederland is over het algemeen goed te verzekeren, behalve overstromingen. Veel Nederlanders leven onder de zeespiegel en het is niet uit te sluiten dat er een keer een dijk doorbreekt. Dit zal zo’n grote schade worden dat deze in Nederland niet te verzekeren valt.

Storm
Wanneer er een grote storm plaatsvindt in Nederland is er al vrij snel een enorm bedrag aan schade. Vaak komt dit omdat er bijvoorbeeld bomen op huizen, wegen en het spoor vallen. Het duurt lang om dit op te ruimen en alles te repareren. Zo loopt de schade snel op. Ook de eerder genoemde hagelstorm heeft voor miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt, en deze vond slechts in een deel van het land plaats.

Wie draait er op voor de schade?
Een overstroming is een te grote schade voor verzekeraars om te dragen, vandaar dat hier niet voor verzekerd kan worden. Mochten er dijken doorbreken in Nederland, zullen zowel de overheid als de burgers hier voor op moeten draaien. Uiteraard is dit een situatie waar niemand op zit te wachten. Om die reden is er al eens geprobeerd om een landelijke verzekering op te zetten, maar dat is tot op heden nog niet gelukt.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren