Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wat in mindering brengen op aangifte erfbelasting?

Wat in mindering brengen op aangifte erfbelasting?
Beoordeel dit artikel

Wanneer iemand een erfenis ontvangt duurt het niet lang vooraleer de Nederlandse belastingdienst aan de deur komt kloppen. In Nederland is het namelijk zo dat iedereen die een erfenis ontvangt rekening dient te houden met een zogenaamde erfbelasting. Deze belasting wordt gebaseerd op verschillende factoren. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het geld dat wordt ontvangen, maar daarnaast zijn er ook mogelijke schulden die worden overgedragen. Als u een erfenis accepteert, dan doet u dat namelijk niet alleen voor de inkomsten, maar bent u eveneens verplicht om de openstaande schulden te betalen. Het mag dan ook duidelijk zijn, vergis u niet, er zijn wel degelijk een aantal bedragen die u in mindering kunt brengen met als doel het beperken van de erfbelasting.

De kosten voor de uitvaart
Bedragen die u altijd integraal kunt aftrekken van het belastbaar bedrag zijn deze met betrekking tot de uitvaart van de overledene. U dient er wel rekening mee te houden dat er in deze situatie geen sprake mag zijn van een uitvaartverzekering. Is dat wel het geval, dan is het kapitaal in die verzekering vrijgesteld, maar kunt u niet nog eens een extra bedrag in mindering brengen, tenzij de uitvaartverzekering niet kostendekkend is. Is er sprake van een kapitaal uitvaartverzekering, dan wordt er op het verzekerde bedrag dus hoe dan ook nooit erfbelasting betaald.

Bestaande schulden en mogelijke overbedelingsschuld
Tijdens het invullen van de erfbelasting aangifte is het altijd belangrijk om rekening te houden met bestaande schulden. Deze schulden worden in het merendeel van de gevallen vrij snel duidelijk, alleen kan er ook sprake zijn van een zogenaamde overbedelingsschuld. Het komt vaak voor dat slechts na enige tijd verschillende schulden de kop opsteken waar de erfgenaam geen rekening mee heeft kunnen houden. Dat is vervelend, maar deze schulden kunnen alsnog gebruikt worden om de erfbelasting te beperken. Het advies inwinnen van een professionele belastingadviseur kan u helpen bij het voorkomen van dergelijke vervelende situaties.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren