Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Zorgtoeslag en huurtoeslag berekenen

Zorgtoeslag en huurtoeslag berekenen
Beoordeel dit artikel

 De toeslag voor de zorgkosten is een handige tegemoetkoming in de uitgaven voor een zorgverzekering. In Nederland moet iedereen verzekerd zijn voor de ziektekosten bij een verzekeraar. U kan de aanvraag versturen voor zorgtoeslag als er geld betaald wordt voor een Nederlandse zorgverzekering. Het is echter ook verplicht dat aan de overige voorwaarden wordt voldaan. Het jaarlijkse inkomen dat men ontvangt is een factor om de hoogte van de zorgtoeslag vast te stellen. Hoe minder het is, hoe hoger de toeslag zal uitvallen. Wie een te hoog jaarlijkse inkomen verdiend zal geen zorgtoeslag krijgen.

Huurtoeslag berekenen

De bijdrage in de kosten van huren is ook wel bekend als huurtoeslag. Voor het recht op de toeslag voor huurwoningen is het belangrijk dat de aanvrager huur betaald voor een huurwoning. U moet daarnaast ouder dan 18 zijn, ingeschreven staan op het woonadres en de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning. Het vermogen en jaarlijkse inkomen mag als voorwaarde niet te hoog zijn. Het compensatiebedrag hangt af van verschillende factoren zoals het jaarlijkse inkomen. Als u aan deze voorwaarden voldoet heeft recht op de bijdrage in het huur geld.

Toeslagen aanvragen

Via internet gaat de aanvraag van huur- of zorgtoeslag gemakkelijk. Voor de aanvraag via internet heeft men wel de DigiD-code nodig. Het is ook mogelijk om per telefoon toeslagen aan te vragen. Bij de afdeling toeslagen van de Belastingdienst kunt u per telefoon een aanvraag indienen. De aanvraag schriftelijk te doen is tevens mogelijk. De volgende gegevens zijn vereist voor de toeslag aanvraag:
• de aanslag inkomstenbelasting
• jaaropgaaf
• uw loonstrookje
• de gegevens van toeslagpartner

Een berekening is te maken op de website van de Belastingdienst toeslagen. Door het maken van een berekening komt u erachter op hoeveel toeslag u kunt rekenen. Op deze website is precies te zien hoeveel geld u krijgt.