Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

CDA-leider ziet nullijn in zorg wel zitten

CDA-leider ziet nullijn in zorg wel zitten
Beoordeel dit artikel

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet de nullijn in de zorg wel zitten. Het kabinet, bestaande uit VVD en PvdA, wil de nullijn in de zorg invoeren om zo een bezuiniging van ongeveer 1 miljard euro te kunnen realiseren. Net als bij het concept over de woningmarkt heeft de regering ook hier geen meerderheid in de Eerste Kamer. Daarom zoeken de VVD en de PvdA nu steun bij het CDA.

Begrijpelijk idee

Volgens van Haersma Buma is het invoeren van een nullijn in de zorg een begrijpelijk idee. “Het is een lijn die ik snap”, meldde van Haersma Buma in het televisieprogramma Buitenhof.

Met het invoeren van een nullijn in de zorg kan een besparing van ongeveer 1 miljard euro gerealiseerd worden. Met de term ‘nullijn’ bedoelt de regering het bevriezen van de lonen van mensen die werkzaam zijn in de zorg, terwijl de topinkomens wel gewoon blijven stijgen.

Lastenverzwaring

De CDA-leider maakte echter wel een notitie aan de kantlijn. Het plan kan alleen ingevoerd worden, als het kabinet belooft dat de maatregel niet nog eens een lastverzwaring met zich meebrengt. Dat was bij de huizenmarkt wel het geval.

De invoering van de nullijn in de zorg moet bij goedkeuring van de maatregel binnen een periode van ongeveer 2,5 jaar worden ingevoerd. Hoewel van Haersma Buma gematigd positief is over de maatregel, is SP-leider Emile Roemer dat absoluut niet.

Een groot drama

Volgens de SP-leider is de nullijn een groot drama. Daarmee zou het consumentenvertrouwen fors dalen, evenals de binnenlandse bestedingen. PvdA en VVD hoeven niet aan te kloppen bij de SP, die niets van het plan wil weten.

Komend jaar moet de overheid 4,3 miljard euro bezuinigen, om zo het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen. Voor het doorvoeren van de maatregelen, moeten deze eerst goedgekeurd worden in de Eerste Kamer. Daar heeft de huidige regering echter geen meerderheid, waardoor het steun moet zoeken bij andere politieke partijen.

Onbespreekbaar

Vakbond FNV is niet te spreken over de verkorting van de WW-duur en de versoepeling van het ontslagrecht. Daarom wil de FNV dat de politieke partijen en zijn sociale partners opnieuw met elkaar om tafel gaan zitten. Volgens Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) valt er wel degelijk over de maatregelen te praten.

Meer zorgverzekering nieuws op Vergelijken-zorgverzekering.net