Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Dieet tegen epilepsie: Ketogeen dieet

Dieet tegen epilepsie: Ketogeen dieet
Beoordeel dit artikel

 Het ketogeen dieet is bedoeld voor kinderen met epilepsieaanvallen. Vooral kinderen hebben er positieve uitwerkingen van waardoor de aanvallen minder worden. Het dieet zorgt er niet voor dat epilepsie aanvallen compleet stoppen. Het ketogeen dieet is wel een goed alternatief voor medicatie die geslikt wordt tegen epilepsie. Het is na vele jaren nog steeds onduidelijk hoe het ketogeen dieet precies helpt.

Hoe werkt het ketogeen dieet?

Het volgen van een ketogeen dieet houdt in dat de koolhydraten in het eetpatroon sterk verminderd worden. Bij het volgen van een ketogeen dieet worden de vetten echter sterk vermeerderd. Minder koolhydraten en meer vetten terwijl de eiwitten in aantallen vermeerderd worden of gelijk blijven is hoe het ketogeen dieet ingedeeld wordt. Meer over de verschillende soorten ketogeen diëten zijn te vinden op ketogeen.nl.

Wat is de verdeling?

Bij het ketogeen dieet is de verdeling 80% vetten en 20% eiwitten. Deze 80/20 verdeling kan echter afwijken per persoon. De vetten kunnen bestaan voornamelijk uit onverzadigde maar ook uit verzadigde vetten. Eten met transvetten worden zoveel mogelijk gemeden. Het dieet is heel moeilijk en zeker niet makkelijk vol te houden bij de aanvang. Als de tijd vordert wordt het steeds eenvoudiger om het ketogeen dieet vol te houden.

Ketose

Het lichaam verandert van koolhydraten naar vetten als bron voor energie wanneer het dieet gevolgd wordt. Het gevolg van deze omschakeling is dat je lichaam in een andere metabolische staat komt. Ketose is de naam van de staat van het lichaam waarin het lichaam dan verkeert. Tijdens de ketose fase van het dieet worden ketonen geproduceerd in de lever. Ketonen zijn de bron voor energie voor je lichaam als het lichaam in ketose verkeert. Niet gebruikte ketonen worden uit je lichaam verwijderd via de urine. Er kan een test uitgevoerd worden of men in ketose verkeert. Dit wordt gedaan met urinestrips. Met deze strips kan het ketonen niveau in de urine bepaald worden.