Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Ga verzamelwoede tegen

Ga verzamelwoede tegen
Beoordeel dit artikel

Verzamelwoede is een ziekte waarbij een persoon heel veel spullen verzamelt en daar zijn hele huis mee vol bouwt. Het is een psychiatrische aandoening die erg lastig te behandelen is omdat mensen hun gedrag niet willen of kunnen veranderen. De drang om te verzamelen is zo sterk dat men het idee heeft dat ze het niet zullen overleven zonder al die spullen.

Ontstaan van verzamelwoede
Bij de meeste mensen die aan verzamelwoede lijden is er ook iemand in de familie die dit ook heeft. Verzamelwoede is dus waarschijnlijk erfelijk en wordt via de genen doorgegeven. In de meeste gevallen begint men met verzamelen wanneer zij de volwassen leeftijd bereiken. Wel zijn er in de jeugd vaak signalen zichtbaar. Vaak ontstaat verzamelwoede ook na een ernstige gebeurtenis zoals een scheiding of het verlies van een belangrijk persoon in zijn/haar leven.

Het loopt uit de hand
Verzamelen is in principe niet gek. Je kunt bijvoorbeeld stripboeken of postzegels verzamelen. Echter loopt het soms helemaal uit de hand en verzamelt iemand gewoon alles, zoals zelfs lege plastic zakken. Het kan ook zo erg zijn dat mensen zelfs producten verzamelen wat andere mensen op straat zetten, zoals het oud papier. De woning wordt helemaal vol gezet met al deze producten en wordt het onmogelijk om hier nog fatsoenlijk te leven. Ook wordt het dan natuurlijk lastig om te poetsen, wat ervoor zorgt dat er niet veel hygiëne meer in de woning is.

Hulp inschakelen
Wanneer iemand met verzamelwoede geholpen wordt is de eerste stap het opruimen en weggooien van heel veel spullen. Omdat er waarschijnlijk al lange tijd niet meer gepoetst is in huis, is het een goede stap om hierna schoonmaakbedrijf Tilburg in te huren. Zij zorgen ervoor dat alles weer helemaal grondig gepoetst wordt en het huis als nieuw is. Echter blijft het erg moeilijk om iemand met verzamelwoede te helpen. Zij zien het verzamelen als nuttig en kunnen niet zonder hun spullen. Gedragstherapie is hierbij heel belangrijk omdat het verzamelgedrag hiermee doorbroken kan worden.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren