Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Goede hygiene in de zorg

Goede hygiene in de zorg
Beoordeel dit artikel

Iedereen kent ze wel, de wegwerphandschoenen die de dokter, tandarts of kapper altijd draagt. Maar wanneer moet je ze dragen? En waarom? Na het lezen van dit artikel ben je alles te weten gekomen over de functie en het belang van de handschoenen.

Handschoenen worden gedragen bij handelingen waar vocht vrij kan komen. Als de persoon in kwestie in contact komt met bloed, lichaamsvocht, slijmvliezen, urine of behandelmaterialen die daarmee in aanraking zijn gekomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verzorgen van wonden, stomaverzorging of injecties. In deze situaties is het van belang om handschoenen te dragen zodat de overdracht van micro-organismen beperkt blijft. Dat kan namelijk besmetting of ziektes opleveren.

Bij het aanschaffen van de handschoenen is het belangrijk om op een paar criteria te letten. De handschoenen moeten ondoorlaatbaar zijn, er moet dus geen vocht via een gaatje naar binnen kunnen komen. Ook is het belangrijk dat de handschoenen goed passend zijn er van stevig materiaal gemaakt zijn. Wegwerphandschoenen zijn er in verschillende materialen. Je hebt latex handschoenen en nitril handschoenen. In principe maakt het niet veel uit voor welke optie u gaat, het is net waar uw voorkeur ligt.

Bij het verzorgen van wonden is het erg belangrijk dat je steriele handschoenen gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat de wond geïnfecteerd raakt bij het verzorgen ervan. Bent u kapster en gebruikt u wegwerphandschoenen tijdens het wassen van haren dan maakt het niet zoveel uit of de handschoenen wel of niet steriel zijn.

De laatste jaren is er een discussie wie er nou eigenlijk verantwoordelijk is voor de aanschaf van de handschoenen. Is dat de werkgever of werknemer? Vooral in de thuiszorg is dat een moeilijk onderwerp. Als uw werkgever de handschoenen niet wilt aanschaffen raden wij u zeker niet aan om de handschoenen dan helemaal niet te dragen. Zorg voor uw eigen gezondheid en draag de handschoenen om uzelf te beschermen tegen bacteriën en andere micro-organismen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren