Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Hoe ga je om met je eigen risico?

Hoe ga je om met je eigen risico?
5 (100%) 1 vote

Eigen risico betalen is iets dat wij allemaal niet willen. Hoe werkt het in de wereld van een zorgverzekeraar en wat zijn de regels allemaal precies? Natuurlijk heeft iedereen in Nederland een eigen risico. Hoe het werkt en wat de regels van dit moeilijke onderwerp zijn gaan wij in deze blogpost proberen uit te leggen.

Wat is eigen risico?
Eigen risico is het bedrag dat je moet betalen voor de zorg die je in Nederland hebt. Iedere Nederlander heeft een eigen risico van 385 euro. Als dat betaald is wordt je zorg afhankelijk van jouw verzekering vergoed. De ene persoon heeft een hogere premie dan de verplichtte 385 euro. Als je meer betaald dan kun je korting krijgen bij je verzekeraar waarbij je aangesloten zit. Dit is niet verplicht om een eigen risico te verhogen. In Nederland is dit mogelijk. Hoe meer je betaald aan eigen risico hoe meer korting en voordeel je krijgt bij je zorgverzekeraar in Nederland. Wanneer je de goedkoopste zorgverzekering wilt kiezen dan is het slim om te vergelijken op een vergelijkingssite zoals https://www.overstappen.nl/.

Waar wordt het eigen risico voor gebruikt?
Eigen risico wordt gebruikt om je basisverzekering mee te betalen. Als je door je eigen risico heen bent dan wordt de zorg voor een gedeelte of helemaal vergoed. Wat valt er niet onder het eigen risico? Onderstaande onderdelen van de zorg vallen niet onder het eigen risico en worden dus betaald vanuit de basisverzekering.

– Tandarts
– Jongeren die verzekerd zijn en jonger zijn dan 18.
– Kosten huisarts
– Kosten voor kraamzorg en kraamhulp
– Vergoedingen uit de aanvullende verzekering
– Tandarts kosten voor mensen die jonger zijn dan 18 jaar.
– Hulpmiddelen in bruikleen van de thuiszorg.
– Nacontrole van een levende orgaandonor (bijvoorbeeld een niertransplantatie)
– Ketenzorg (Een vorm van zorg waarin meerdere zorgverzekeraars of zorg instellingen)
Deze werken samen om een bepaald probleem op te lossen of te verminderen.

Hogere risico is een lagere premie

Ben je gezond en maak je jouw eigen risico niet op overweeg dan om je eigen risico te verhogen. Je kan dit in stappen van 100 euro verhogen. Als je een hoger eigen risico neemt dan krijg je korting op de premie. Voor sommige mensen is het interessant voor andere niet. Aan u de keuze.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren