Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Krentenbaard; kinderzeer

Krentenbaard; kinderzeer
Beoordeel dit artikel

 Een veel optredende ziekte is krentenbaard. Het aantal uitbraken van de ziekte is in minder dan 10 jaar tijd verviervoudigd. Het is een kinderziekte maar het kan op iedere leeftijd worden gemerkt. Het is een over te dragen huidziekte teweeggebracht door bacteriën. Krentenbaard wordt teweeggebracht door de Staphylococcus aureus bacterie. Het grootste deel van de gevallen komt voor na besmetting door deze bacterie. 10% van de gevallen wordt teweeggebracht door de Streptococcus pygenes bacterie. De overgebleven gevallen worden teweeggebracht door beide samen. De incubatietijd van krentenbaard is 1 tot 3 dagen. Krentenbaard is ook wel bekend als impetigo, impetigo vulgaris/contagiosa of kinderzeer.

Hoe is het te herkennen?

Krentenbaard is te herkennen aan het tot stand komen van vlekken met blaasjes waar pus in zit. De korst wordt geel wanneer de blaasjes kapot gaan. Last van een uitslag op het lichaam doet zich bovendien in veel gevallen voor. Het kan tot 21 dagen blijven.

Bij wie komt het voor?

Krentenbaard kan op elke leeftijd voorkomen maar het komt vaker voor bij jonge kinderen met de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Op latere leeftijd is er minder vaak sprake van krentenbaard door een weerstand tegen krentenbaard ontwikkeld is. Het is niet mogelijk om volledig immuun te zijn voor krentenbaard. Het is zelfs mogelijk om de krentenbaard infectie meerdere keren te krijgen.

Wat is er aan te doen?

De aandoening is tegenwoordig moeilijker te behandelen dan vroeger. Je kunt zalf opsmeren waardoor krentenbaard niet zo lang aanhoudt. De korsten zullen zich dus in mindere mate uitbreiden. Je kunt bij de drogist speciale crème krijgen. Het meest baat bij de antibiotica hebben kinderen. Je zorgt ervoor dat je kind binnen twee dagen geen besmettingsgevaar meer heeft. Zorg dat je goed let op de hygiëne van het kind. Er kunnen tevens anderen mee besmet worden. Andere mensen kunnen er tevens mee besmet raken.