Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Oorzaak jongvolwassenen met rugklachten wordt vaak niet herkend

Oorzaak jongvolwassenen met rugklachten wordt vaak niet herkend
Beoordeel dit artikel

 Slecht nieuws voor jongvolwassenen met chronische rugpijn. Hun bezoekjes aan de arts voor dit probleem zijn namelijk vaak tevergeefs. Een zesde van de jongvolwassenen met chronische rugpijn heeft een vorm van ontsteking in de rug die goed te behandelen is, maar door de arts niet wordt herkend. Zij worden vaak doorverwezen naar fysiotherapeuten zoals Medifit. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek uitgevoerd voor het vakblad Plos ONE door een arts-onderzoeker en een reumatoloog.

Reuma

Voor het onderzoek volgden zij ongeveer 600 jongvolwassenen met rugklachten. Met jongvolwassenen bedoelen zij personen tussen de 18 en 45 jaar. Na bloedonderzoek bleek dat 16 procent van deze patiënten een soort reuma hadden in de rug. Axiale Spondyloartritis wordt de reuma genoemd en is een verzamelnaam voor ontstekingen in de rug. Het zorgt ervoor dat er extra botgroei ontstaat en dat kan ervoor zorgen dat de rug stijf word. De oorzaak van deze ziekte is tot nu toe nog onbekend.

Genezing door herkenning

De meeste patiënten in deze leeftijdscategorie krijgen van de arts te horen dat de klachten vanzelf over zullen gaan, krijgen pijnstillers mee of gaan naar een fysiotherapeut, terwijl het erg van belang is dat de arts de ziekte snel ontdekt. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter het te genezen is. Veel jongeren lijden onder de pijn die zij ervaren tijdens het bewegen en zouden er veel baat bij hebben als de reuma wordt herkend door de arts.

Hernia

Nog blijven er veel patiënten die rugklachten hebben, zonder dat daarvoor een duidelijke lichamelijke afwijking wordt gevonden. Ruim 200 duizend personen in de leeftijdscategorie 18 tot 45 jaar melden zich elk jaar bij de arts met rugklachten. Bij een deel van hen wordt een Hernia geconstateerd, de rest krijgt vaak geen diagnose. Dat zou in de toekomst dus anders kunnen als artsen vaker Axiale Spondyloartritis in overweging nemen bij de diagnose.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren