Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Ouderen hebben steeds slechter gebit

Ouderen hebben steeds slechter gebit
Beoordeel dit artikel

 De Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) zegt dat gebitten van ouderen in Nederland nog niet op het juiste niveau is. Zij claimen dat ruim tachtig procent van de ouderen die in een verpleeg- of verzorgingshuis woont in Nederland een slecht gebit heeft. Juist als je ouder wordt is het verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Daarom pleit de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde ervoor om mantelzorgers te leren hoe ze de gebitten van ouderen het beste kunnen onderhouden.

Ouderdom en bezuinigingen

De reden dat de gebitten van ouderen steeds meer in kwaliteit afnemen heeft onder andere te maken met de toenemende motorische beperkingen die ouderen ondervinden. Daardoor kunnen zij zelf vaak niet hun tanden poetsen. Daarnaast is het voor een mantelzorger soms ook lastig om ervoor te zorgen dat een ouderen langdurig zijn of haar mond open houdt. Dat geldt vooral voor de ouderen die last hebben van dementie. De huidige bezuinigingen in de zorg helpen het probleem ook niet op te lossen. Verplegers en anderen verzorgenden hebben steeds meer de handen vol aan de verzorging van oudere mensen.

Kunstgebit de oplossing

Om dit de verspreiding van dit probleem tegen te gaan heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde een poetsinstructiekaarts ontwikkelt voor de verzorgenden. Deze kaart zorgt ervoor dat alle tanden en kiezen goed worden gepoetst, maar ook het tandvlees goed wordt verzorgd. Een andere oplossing is natuurlijk een kunstgebit. Hiervoor pleit ook Peter Spoor van Kunstgebit Tilburg. Volgens hem hoeft een kunstgebit alleen maar gereinigd te worden door middel van een steradent-tablet in een glas water. Dat bespaart veel tijd en dus uiteindelijk veel geld. En met de huidige bezuinigingen die het kabinet heeft doorgevoerd, is geld meer dan welkom in de zorg sector. Door het nemen van een kunstgebit hoeven ouderen ook niet meer naar de tandarts waardoor de ouderen veel minder stress hoeven te ervaren.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren