Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wat is suikerziekte?

Wat is suikerziekte?
Beoordeel dit artikel

De meest voorkomende aandoening In Nederland is Diabetes Mellitus (suikerziekte). Ruim 800.000 mensen zijn gediagnosticeerd met diabetes en ruim 200.000 mensen weten niet dat ze diabetes hebben.

Het aantal personen met diabetes is de laatste 10 jaren aanzienlijk gestegen en de verwachting is dat het aantal de komende jaren ruim boven de 1 miljoen zal uitkomen. Dit heeft de RIVM geconcludeerd, een schrikbarende conclusie van het RIVM.

Wat is suikerziekte?

Diabetes Mellitus (suikerziekte genoemd door sommigen) is een aandoening van de pancreas (alvleesklier). De alvleesklier produceert te weinig van het hormoon insuline.
Het menselijk lichaam zorgt er normaal gesproken voor dat er precies genoeg insuline aanwezig is in het lichaam om de bloedglucose in de cellen te krijgen. De bloedsduikerspiegel blijft hierdoor binnen de. Mensen met diabetes hebben dit evenwicht van insuline en bloedglucose niet.

Er worden 2 types van diabetes onderscheiden;

Diabetes type 1: Er wordt geen insuline meer aangemaakt door het lichaam waardoor er een chronisch insuline tekort is. De pancreas produceert het hormoon insuline niet meer. Dit wordt ook wel ‘juveniele diabetes’ genoemd omdat het vaak op jonge leeftijd wordt gediagnosticeerd.
Diabetes type 2: De alvleesklier maakt nog wel insuline aan maar het is te weinig voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Daarnaast reageert het gevoelig op de insuline waardoor de werking van dit hormoon niet optimaal is. Dit wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat de diagnose vaak op oudere leeftijd wordt gesteld.

Veel voorkomende complicaties bij diabetes

Als gevolg van dit insuline tekort wordt de bloedsuikerspiegel te hoog. Dit zorgt voor te hoge bloedsuikerwaarden dat schadelijk is voor het lichaam. Bij langdurige hoge bloedsuikers is er een grote kans op complicaties. Veel voorkomende complicaties zijn:

Diabetische retinopathie: beschadiging van het oog
Nierziekten: nefropathie
Hart- en vaatziekten: bijvoorbeeld atherosclerose
Diabetische (poly)neuropathie: complicaties aan de zenuwbanen waardoor er een verminderd gevoel in de ledematen ontstaat.

Als gevolg van de neuropathie worden de wondjes die kunnen ontstaan minder goed gevoeld. Hierdoor kunnen er nare complicaties en ontstekingen bij de voet ontstaan omdat het niet tijdig wordt opgemerkt. Vaak ontstaan deze wondjes bij de tenen van de voeten. We spreken dan van een diabetische voet met soms ernstige gevolgen als het niet op tijd wordt opgemerkt. In het ergste geval is amputatie van de tenen of voet noodzakelijk.

Bij amputatie van een voet kunnen er beperkingen ontstaan in de mobiliteit. Om toch mobiel te blijven kun je overwegen om gebruik te maken van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel.