Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Waterpokken; een irritante infectieziekte

Waterpokken; een irritante infectieziekte
Beoordeel dit artikel

 Eén van de meest bekende kinderziektes is waterpokken. De waterpokken zijn het gevolg van het varicella zoster virus. Waterpokken is niet levensbedreigend. Bij een infectie kun je last krijgen van blaasjes op de huid die jeuken. Probeer in ieder geval te afwenden dat het kind gaat krabben. Het is mogelijk dat het kind er littekens van krijgt. De waterpokken kun je eveneens in het gezicht waterpokken krijgen.

Hoe ontstaat het?

Waterpokken ontstaat door besmetting met het varicella zoster virus. Dit komt vrijwel altijd door aan hoesten of lichamelijk contact. De incubatieperiode van waterpokken is 13 tot 18 dagen. De uitersten van deze periode zijn 10 tot 21 dagen. Waterpokken zijn erg besmettelijk. In een klimaat zoals in Nederland maakt meer dan 95% de ziekte voor de 12e verjaardag door. In de tropen is dit veel minder met maar 50% die de ziekte voor de 12e verjaardag doormaakt.

Wat kun je doen tegen Waterpokken?

Je kan niet veel doen om waterpokken te voorkomen behalve op de hygiëne te passen. Er is minder kans ze op latere leeftijd te krijgen als je als kind het hebt gekregen. Als je ze hebt opgelopen dan zijn ze irritant omdat ze enorm jeuken. Bepaalde hulpmiddelen zijn op de markt die de blaasjes uit laten drogen. Je zult hiermee minder vlot een andere persoon besmetten. Het besmetten is met name van belang als een vrouw zwanger is. De kleine in haar buik loopt niet veel dreiging.

Waterpokken bij zwangere vrouw

In veel gevallen is er genoeg weerstand bij een volwassen vrouw. Het risico bestaat dat de ongeboren baby een afwijking kan krijgen van de 13e tot 20e week van de zwangerschap. Heb je door je werk meer kans om gedurende je zwangerschap waterpokken op te lopen? Laat je dan inenten. Het is verstandig om de huisarts voor meer informatie te vragen.