Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wetgeving betreffende euthanasie

Wetgeving betreffende euthanasie
5 (100%) 1 vote

 Anders dan dikwijls beseft wordt, is het in Holland mogelijk om te kiezen voor euthanasie als je ongeneeslijk ziek bent en in de allerlaatste fase van jouw bestaan. Logischerwijs is dit wel aan strikte wetgeving verbonden die moeten worden nagekomen door arts. Verrekken ze dat, dan kan er een forse sanctie wordt opgelegd.

De regels met betrekking tot euthanasie

Om te beginnen behoort het verlangen tot levensbeëindiging op verzoek de patiënt komen en niet door andere betrokkene. Een cliënt kan deze wens bekend maken door middel van het schrijven van een verklaring, een verklaring kan in diverse fase van het bestaan worden ontwikkeld. In de verklaring wordt aangegeven onder welke gelegenheden de cliënt wil dat er levensbeëindiging plaats vindt.

De verklaring om euthanasie toe te passen

Een wilsverklaring alleen is niet toereikend, de dokter dient er ook van verzekerd te zijn dat de begeerte tot levensbeëindiging gewenst is en dat de zieke op de hoogte is van de gevolgen van uitoefening van het verlangen. Verder mag er geen sprake meer zijn van kans op beterschap, is deze er wel, dan kan er geen levensbeëindiging plaats vinden. Het feit dat er geen enkele kans is tot genezing behoort mede door een andere dokter ondersteund te worden. Het is dus constant zaak voor een arts om ook een andere arts te consulteren betreffende de kans tot herstel. De benaderde medicus moet ook een statement opmaken dat de mogelijkheid op herstel nihil is, om te voldoen aan de vereisten die euthanasie met zich meebrengt.

Als een arts heeft bijgedragen aan zelfdoding moet de medicus dat aankondigen bij de gemeentelijke lijkaanschouwer, zodat de oorzaak van de dood al van tevoren vastgesteld is.

Euthanasie is niet zomaar toe te passen

Hier zijn wel nauwgezette wetgeving voor waar de medicus zich aan moet houden indien de dokter besluit om het verlangen uit te voeren en niet in de moeilijkheden wenst te komen. Ingeval u belang heeft kunt u bij Meride Uitvaartverzorging een vrijblijvende voorbespreking houden voor het regelen van de uitvaart.
Kijk op de website van Meride Uitvaartverzorging voor meer voorlichting over levensbeëindiging.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren