Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Zo hou je je tanden gezond

Zo hou je je tanden gezond
Beoordeel dit artikel

Je tanden zijn één van de eerste aspecten waar mensen naar kijken tijdens een gesprek. Het zegt veel over je en het is daarom ook van belang dat je er goed voor zorgt. Een beugel is bijvoorbeeld niet leuk, maar je zal er als het goed is de rest van je leven profijt van hebben. Wat je nog meer kunt doen voor je tanden vertellen we je hieronder.

Reinigen

Tanden poetsen is voor de meeste van ons een dagelijkse routine. Toch kan het erbij inschieten, terwijl het van belang is om twee keer per dag te poetsen met tandpasta. Hiermee verwijder je tandplek, waardoor gaatjes kunnen worden voorkomen. Ook het tandvlees mag niet overgeslagen worden. Wat veel mensen vergeten is het op tijd vervangen van de tandenborstel. Eigenlijk zou dit elke drie maanden moeten gebeuren in verband met kwaliteit en hygiëne.

Flossen

Verwijder ’s avonds alle etensresten tussen je tanden uit. Er komen namelijk bacteriën af op etensresten, waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Flos je gebit dus elke dag grondig.

Tong

De tong is een broeinest voor bacteriën die op etensrestjes afkomen. Vergeet je tong dus niet te poetsen! Dit kun je doen met een tandenborstel. Bij sommige tandenborstels zit een speciale tongschraper bevestigd. Je kunt dit uit hygiëne oogpunt doen, maar voor een betere adem.

Tandarts of mondhygiëniste

Laat je gebit op regelmatige basis controleren door een professional. Dat kan zijn een tandarts of een mondhygiëniste. Zij kijken of je je gebit én mond goed verzorgd en geven je tips hoe je dit kunt verbeteren. Een tandarts slijpt ook altijd je tandsteen weg waar nodig, zodat je er weer even tegenaan kunt.

Tanden knarsen

Je kunt je tanden in je slaap enorm beschadigen. Veel mensen knarsetanden namelijk zonder het in de gaten te hebben. Hierdoor brokkelen soms zelfs stukken tand af en het fluor beschadigt. Als je van jezelf weet dat je dit doet, ga dan naar de tandarts en vraag om een bitje.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren