Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Inbraakpiek in Amersfoort

Inbraakpiek in Amersfoort
Beoordeel dit artikel

Amersfoort blijkt de meest onveilige stad van Nederland. Er wordt nergens zo vaak ingebroken als in Amersfoort. Deze conclusie wordt getrokken door RTL Nieuws nadat ze vergelijkingen hebben gemaakt van de inbraakcijfers per gemeente. Uit deze cijfers blijkt dat er afgelopen jaar in Amersfoort bij 11,4 op de 1000 huishoudens ingebroken werd. Als tweede op de lijst met gevaarlijkste woonplaatsen staat Almere, hier werd bij 10,7 op de 1000 huishoudens ingebroken.

Het gemiddelde aantal inbraken per duizend huishoudens staat op 6. In Amersfoort is het dus beduidend hoger. Vooral in de wijk Kruiskamp, daar werden zelfs 30 inbraken gepleegd per 1000 huishoudens. Over het hele land worden ongeveer 250 inbraken per dag gepleegd.

Lucas Bolsius, Burgemeester van Amersfoort, raad zijn inwoners aan om extra alert te zijn en altijd 112 te bellen wanneer ze iets verdachts zien. Er kan beter te vaak worden gebeld, dan te weinig.

De 3 dagen waarop het meeste wordt ingebroken vallen allemaal op feestdagen. 1 januari met 626, 26 december met 474 en op 25 december 428 inbraken. In stedelijke gebieden slaan overvallers vaker toe. Daar wordt 48% meer ingebroken dan op het platteland. In de wintermaanden in een stijging van 40 procent inbraken te zien ten opzichte van de maanden ervoor. In arme buurten wordt 22% vaker ingebroken.

Zorg dat al je sloten in orde zijn en plaats eventueel ook raamsluiting. Let ook goed op de huizen in je omgeving, vooral daar waar de bezoekers niet thuis zijn. Buitenverlichting kan inbrekers afschrikken, deze werken graag in het donker. Wanneer u het huis verlaat, laat het dan geleefd achter. Wat achtergebleven servies op tafel laat inbrekers denken dat er iemand thuis kan zijn, grote kans dat ze uw huis dan voorbij lopen.