Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Last van een verstopte afvoer?

Last van een verstopte afvoer?
Beoordeel dit artikel

In elk huishouden komt het regelmatig voor dat de afvoer verstopt raakt. Het water stroomt niet meer weg of het gaat tergend langzaam.

De verstopping is vaak het gevolg van een ophoping van haren, zeepresten en bij de gootsteen zijn etensresten en vet vaak de boosdoener.

Deze verstopping kan je door middel van diverse ontstop technieken verhelpen. We moeten hiervoor eerst een onderscheid maken tussen de mechanische en de chemische (vloeibare) ontstoppers.

Chemische gootsteen ontstoppers

Deze reinigingsproducten zijn vaak op basis van NatriumHydroxide of zwavelzuur gemaakt.

Door middel van het samenbrengen met water ontstaat een bruisende chemische reactie die in sommige gevallen schadelijk kan zijn voor de gezoendheid. Ik adviseer je dan ook om een veiligheidsbril te dragen en niet te morsen op onbeschermde lichaamsdelen.

Door de chemische werking wordt de verstopping ‘los’ gemaakt. De zeep- en vetresten worden opgelost waardoor het water weer door je afvoer kan stromen.

Mechanische gootsteen ontstoppers

Iedereen kent de zogenaamde ploeper wel. Een rode zuignap op een houten steel. Door middel van de afvoer vacuüm te trekken kan je de verstopping los maken.

Iets minder bekend is de ontstoppingsveer. Deze veer kan je door de afvoer leiden. Aan het einde van deze veer zit een krabbertje waarmee je de verstopping als het ware kan loskrabben. De ontstoppingsveren kosten bijna niets en zouden eigenlijk in elk huishouden aanwezig moeten zijn.

De gootsteen ontstoppen kan nu iedereen!