Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Openhaardhout

Openhaardhout
Beoordeel dit artikel

 Wanneer je openhaardhout gaat aanschaffen heb je keuze uit diverse soorten hout. Zo heb je onder andere keuze uit essenhout, eikenhout, berkenhout en elzenhout. Ieder van deze soorten heeft weer andere voordelen en kenmerken.

Elzenhout

Elzenhout is hout van een zo gehete els. De els is een geslacht dat uit de berkenfamilie komt. Elzenhout wordt ook wel zacht hout genoemd. Dit houdt in het dat het gemakkelijk en snel brand in een openhaard. Het voordeel aan elzenhout is dat het geschikt is voor bijna iedere kachel. Daarnaast ontstaat er een heerlijke geur zodra dit hout wordt aangestoken.

Essenhout

Essenhout is hout dat van een es komt. Dit hout soort staat bekend om zijn hardheid en sterkte. Met hard hout wordt bedoeld dat het lang brand. Essenhout is dus enorm geschikt voor een openhaard doordat je lang kunt genieten van de warmte die van het essenhout af komt. Essenhout wordt over het algemeen als openhaardhout gebruikt voor de middelgrote openhaarden.

Eikenhout

De populairste openhaardhout soort is eikenhout. Eikenhout komt van een eik en is erg sterk en hard. Dit heeft als voordeel dat het hout langzaam brand en veel warmte afgeeft. Een ander leuk kenmerk aan eikenhout is dat het een prachtig vlammenspel heeft.

Berkenhout

Naast eikenhout is dit de op een na populairste hout soort om te gebruiken als openhaardhout. Berkenhout brand snel maar heeft een mooi vlammenspel. Een ander voordeel aan berkenhout als openhaardhout is dat het bijna geen zuurstof nodig heeft. Er is dus sprake van een schone ontbranding.

Houtopslag

Een houtopslag is erg belangrijk. Je kunt haardhout kopen voor veel geld (online of bij een winkel in de buurt, dat maakt in principe niet uit), maar als je vervolgens geen goede houtopslag hebt is dit weggegooit geld. Koop een goedkope houtopslag om je hout droog te houden. Zeker niet onbelangrijk. Je kunt ook een zeil over het hout heenleggen, maar de wind moet er wel door heen kunnen waaien en het hout mag zeker niet nat worden.