Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Openhaardhout

Openhaardhout
Beoordeel dit artikel

 Mensen die over een openhaard beschikken moeten eens in de zoveel tijd haardhout bestellen. Indien men de openhaard al langer heeft weten zij precies welk hout geschikt is voor hun openhaard. Ben je pas net eigenaar van een prachtige openhaard, dan is het van belang om uit te zoeken welk openhaardhout geschikt is voor jouw openhaard.

Het aanschaffen van openhaardhout

Het aanschaffen van openhaardhout kan worden gedaan bij diverse winkels. Tevens is het ook mogelijk om openhaardhout online te bestellen. Het voordeel hier aan is dat het hout gemakkelijk en snel bij je thuis geleverd wordt. Zodra je een openhaardhout soort gaat uitzoeken moet je rekening houden met een aantal factoren. De grootte van de openhaard speelt bijvoorbeeld een grote rol. Er zijn soorten openhaardhout die alleen geschikt zijn voor een grote openhaard. Indien jij een kleine openhaard hebt is het niet verstandig om gebruik te maken van dit soort hout. Een andere factor waar men rekening mee moet houden is het vochtigheidsgehalte. Perfect openhaardhout heef teen vochtigheidsgehalte van minder dan 20%.

Openhaardhout

Veel gebruikte openhaardhout soorten zijn elzenhout, essenhout, eikenhout en berkenhout. Iedere hout soort heeft zo zijn voor- en nadelen. Voordelen aan elzenhout zijn dat het gemakkelijk en snel brand. Een nadeel is dat er regelmatiger hout zal moeten worden aangeschaft. Essenhout heeft tevens als voordeel dat het gemakkelijk en snel brand. Hierbij geldt hetzelfde nadeel als bij het elzenhout. Eikenhout is de meest gebruikte openhaardhout soort. Het brand enorm lang en heeft een prachtig vlammenspel. Eikenhout is daarentegen wel alleen geschikt voor de grotere openhaarden. Berkenhout is geschikt voor de wat kleinere openhaarden en brand snel en gemakkelijk.

Houtopslag

Een houtopslag is noodzakelijk. Je kunt wel haardhout kopen, maar als je vervolgens geen goede houtopslag hebt is dit weggegooit geld. Ontzettend zonde dus! Een houtosplag kun je goedkoop bestellen, maar je kunt ook een zeiltje over het hout heengooien.