Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wat is een decoupeerzaagmachine?

Wat is een decoupeerzaagmachine?
5 (100%) 2 votes

Misschien wel één van de bekendste gereedschappen is de decoupeerzaagmachine. Deze machine werkt op basis van een elektromotor, welke een dun en langwerpig zaagblad aandrijft. Dit zaagblad maakt op- en neergaande bewegingen. Daarnaast is de decoupeerzaag geschikt voor het zagen van plaatmateriaal en wordt daarom ook wel een figuurzaag genoemd. Je bent met deze zaagmachine namelijk erg flexibel, waardoor je diverse vormen en figuren kunt zagen. Het zagen van bochten is daarom ook één van de kwaliteiten van deze zaag. Hieronder zullen we de decoupeerzaagmachine nader toelichten.

Soorten decoupeerzaagjes

Wanneer je een decoupeerzaag gaat kopen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende soorten decoupeerzaagjes. Als je naast hout ook andere materialen wilt zagen heb je namelijk weer een ander zaagje nodig. Ook is er een groot verschil in de verschillende soorten zaagtanden. Zo heb je hele fijne tanden, maar ook grove. Daarnaast kan de richting, waarin de tanden staan, verschillen. Wanneer de tanden niet zijn afgericht kunnen er splinters ontstaan aan de bovenkant van het materiaal. Decoupeerzaagjes kopen? Dan heb je de keuze uit zaagjes voor materialen als: steen, metaal, kunststof en hout.

Tips decoupeerzaag gebruik

Als je een decoupeerzaag gaat gebruiken is het belangrijk dat je niet teveel kracht uitoefent op de machine. Dit kan namelijk zorgen voor een verbuiging van het zaagblad. Daarnaast is het verstandig om bij het zagen van dikke materialen pauzes in te lassen. Tijdens het zagen kan het zaagblad erg heet worden, waardoor er ook verbuiging kan optreden. Tenslotte is de keuze voor het juiste zaagblad ontzettend belangrijk. Wanneer je de verkeerde zaag zou gebruiken kan dit gevolgen hebben voor de zaag zelf, maar ook voor de machine en het te zagen materiaal. Wees er daarom van bewust met welke zaag je de werkzaamheden gaat verrichten. Hiermee voorkom je niet alleen ongemakkelijkheden, maar ook nog eens veel geld.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren