Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Woonwinkels hopen op verlenging van maatregelen

Woonwinkels hopen op verlenging van maatregelen
Beoordeel dit artikel

Hoewel de economie langzaam herstelt, werd vandaag bekend dat consumenten de toekomst maar somber inzien. Ze zien maar weinig verbetering of vinden bijvoorbeeld dat het kabinet geld uitgeeft aan de ‘verkeerde dingen’. Onlangs werd bekend dat de maatregel waarbij ouders een ton belastingvrij mochten schenken veelvuldig is gebruikt.

Het doel was om de economie een extra stimulans te geven. Uit cijfers blijkt dat minstens 50.000 ouders hun kinderen een ton hebben geschonken om een hypotheek af te lossen of de woning mooier te maken. Natuurlijk zijn er ook veel mensen die interieur hebben gekocht zoals een nieuwe hoekbank, barkrukken voor in de keuken of kunstplanten.

Daarom hopen woonwinkels ook dat de overheid de maatregelen zal verlengen. Winkeliers zijn bang dat het stopzetten van de maatregel een negatief effect heeft op de binnenlandse uitgaven. Brancheorganisatie INretail doet daarom een oproep aan minister Dijsselbloem van Financiën. Deze heeft echter al te kennen gegeven dat de maatregel absoluut niet wordt verlengd.

Vooral verkopers van vloeren en keukens hebben veel profijt gehad, laat INretail zien. In de eerste helft van 2014 nam de omzet toe met 11,8 en 7,2 procent. De gehele woonbranche zag de omzet slechts stijgen met 0,6 procent.

Omzetterugval nog niet voorbij

De eerste tekenen van herstel zijn zichtbaar volgens de winkeliers, maar er is ook een lange periode omzetterugval geweest. Bij bepaalde ondernemers was dat de afgelopen periode nog steeds het geval. Woningtextielwinkels en slaapspeciaalzaken zagen de omzet teruglopen met 4,2 procent terwijl meubelzaken ook 1,7 procent minder omzet boekten.