Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Een kleine plaats, maar grootse historie

Een kleine plaats, maar grootse historie
Beoordeel dit artikel

Geleen, een plaats in het zuiden van Limburg, is al een eeuwenoude plaats. Ze heeft haar naam te danken aan de Geleenbeek, een rivier die nabij gelegen is. Het is voorheen altijd een klein dorpje geweest, maar door de jaren heen is het uitgegroeid tot een grote plaats met zo’n 42.000 inwoners. Als
makelaar Geleen heb je dan ook genoeg klandizie en is het een interessant gebied voor velen.

Hoe Geleen ontstaan is

Nog ver voor Christus leefde mensen een rondtrekkend bestaan om te jagen en zodoende te overleven. Op het moment dat men leerde van vee en zelf verbouwde gewassen te leven, streek de mens neer op bepaalde gebieden. In het kort ontstonden zo de dorpen. In de begintijd woonden er misschien maar 150 mensen samen. Door de loop der jaren is dit veranderd en werden dorpen steeds groter.

Kolenmijnen in Limburg

In het begin van de 20e eeuw werden er in de provincie Limburg een aantal grote kolenmijnen geopend. Voor de werkgelegenheid was dit een enorme opkikker, want er kwamen vanuit allerlei streken mensen werken. Geleen was één van de plaatsen waar dit ook gebeurde.

De kolenmijn Staatsmijn Maurits opende zijn deuren in 1926. Vanaf deze periode was er een enorme toestroom aan mensen die in de kolenmijn of in omliggende fabrieken wilden werken. In tien jaar tijd verdrievoudigde het aantal inwoners.

Na de sluiting van de kolenmijnen (jaren ’60 de eerste) is de aanwas van bewoners afgenomen. Desondanks heeft de plaats altijd een belangrijke positie behouden in de zware industrie. DSM is een overblijfsel uit de periode van de kolenmijnen. De grondstoffen die er worden verwerkt zijn alleen niet meer de veelgebruikte vetkool (die vooral uit de Staatsmijn Maurits kwam) maar is dit veranderd in fijnchemie. Chemelot is ontstaan toen DSM een aantal van haar dochterondernemingen afstootte en zodoende niet alles meer onder één naam kon vallen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren