Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Mind mapping

Mind mapping
Beoordeel dit artikel

Een mindmap is een structuur die is opgebouwd uit samenhangende begrippen, relaties, teksten en vaak ook afbeeldingen die op papier gezet zijn in de structuur vorm van een boom en rond een bepaald thema.

Men gebruikt een mindmap om creative processen te ondersteunen en om beter informatie te kunnen leren en onthouden. Een mindmap kan op een stuk papier worden opgesteld of via een website.

Een Britse psycholoog en auteur genaamd Tony Buzan is waarschijnlijk de bedenker van mindmapping. Athans hij is de gene die het beeldmerk MindMap vastgelegd heeft op zijn naam. Hij heeft zijn inspiratie voor de mindmap gehaald uit sciencefictionboeken van A.E van Vogt en Ron Hubbard. Zijn verklaring hiervoor was dat de meeste artikelen aan nemen dat een lezer een tekst leest van links naar een van boven naar beneden. Echter in de praktijk wordt de pagina door het oog niet lineair bekeken. Tony noemde zijn mindmap dan ook een suprieure wijze van noteren.

Een klassieke mindmap wordt zoals al eerder gezegd op papier gemaakt. Het voordeel van op papier is dat de gehele mindmap zichbaar is, echter als de mindmap groter en groter wordt zal er een nieuw stuk papier gebruikt moeten worden en is de mindmap niet altijd meer zichtbaar.

Een moderne mindmap wordt doormiddel van een computer programma getekend. Deze heeft als voordeel dat de takken en knoppen alleen getoond kunnen worden wanneer de gebruiker dit wil, zo wordt een mindmap overzichtelijker en minder complex, ook is het mogelijk doormiddel van hyper links afbeeldingen te laden indien gewenst en ook deze niet te tonen in de mindmap.

Mindmaps worden door zowel bedrijven als onderwijsinstellingen gebruikt, deze worden in gezet bij: brainstormen, leren, presenteren, organiseren, notuleren en organiseren.
Er word van mindmapping gezegd dat dit een zeer goed werkende techniek is om een het menselijk geheugen informatie beter te laten leren en beter te laten onthouden.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren