Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

De blauwe envelop blijft de komende tijd nog even op de deurmat vallen

De blauwe envelop blijft de komende tijd nog even op de deurmat vallen
Beoordeel dit artikel

Het werd luid en duidelijk aangekondigd in de media: de blauwe envelop verdwijnt. Zowel via radio en televisie werd op een ludieke manier bekendgemaakt dat de blauwe envelop van de belastingdienst niet meer via de post werd bezorgd, maar dat ze nu alles digitaal archiveren op Mijn Overheid. Het is de bedoeling dat iedere Nederlander hier zijn eigen account op heeft, zodat alle facturaties online geregeld en bewaard kunnen worden. Dit betekent: minder papier en geen zoektocht meer naar dat belangrijke papiertje dat natuurlijk net kwijt is. Alleen nu blijkt, de blauwe envelop blijft gewoon nog even op de deurmat vallen.

Het eerste half jaar van 2016 blijft nog traditioneel

Volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën blijft de blauwe envelop nog wel even. Dit op verzoek van de Tweede Kamer. Dit komt doordat betrokkenen tijdig moeten reageren wanneer zij het niet eens zijn met een beschikking. Het eerste half jaar van 2016 blijft de papieren envelop nog zeker bestaan. Vooral voor de oudere generatie zal het een begrijpelijk, structureel traject moeten worden. Dit traject is nog in ontwikkeling en moet goed uitgedacht worden.

Het traject moet stap voor stap plaatsvinden

De overgang van traditioneel naar digitaal is niet voor iedereen een vanzelfsprekende verandering. Het is een langdurig traject die uiteindelijk voor iedereen toegankelijk moet zijn. Mensen zullen hierin begeleid moeten worden, zodat misverstanden zoveel mogelijk voorkomen worden. De overgang moet namelijk zorgen voor vergemakkelijking. De digitalisering van de belastingdienst zal daarom stap voor stap plaatsvinden. Het traject zal ongeveer de komende vijf tot zeven jaar duren. Er is duidelijk geen haast. Dit natuurlijk met als reden dat het zo min mogelijk conflicten veroorzaakt. Er is dan ook nog geen echte einddatum waarop de elektronische post definitief ingezet zal worden.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren