Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

In ruil voor onze fiets:

In ruil voor onze fiets:
Beoordeel dit artikel

Duitsland geeft ontwikkelingshulp aan heel de wereld

 Dat Duitsland een voorloper is op het gebied van zonne- en windenergie is bekend. Er is geld geïnvesteerd, ontwikkelingen gezien en ontdekkingen gedaan. Als pioniers op het Smartgrid zijn ze tegen de grillen en problemen hiervan aangelopen. En nu plukken ze daar de vruchten van. 54% van hun energieproductie is al afkomstig van hernieuwbare bronnen. Toch zijn er nog tegenstanders die wijzen op de kosten die gemaakt zijn. Maar als je de ervaring meetelt die Duitsland nu heeft en kan doorgeven kan je deze kosten misschien wel zien als ontwikkelingshulp.

Bijna 20% in Duitsland van totaal zonne-energie

Aan de 183 GW die eind 2014 in de wereld stond, stond 38 GW in Duitsland. Dit is natuurlijk een gigantische hoeveelheid in vergelijking met andere landen. Dit ging niet zonder slagen en stoten. De premies waren hoog toen zonnepanelen minder ontwikkeld waren. Dan met extra stimulering door subsidies aan te bieden voor de bevolking op hun zonnepanelen moesten ze ook in de buidel graaien. De burgers kregen een extra opslag op hun energierekening om de Energiewende te bekostigen. De ontwikkelingen gingen zo hard dat met een installatie van zonnepanelen de prijs per kWp zeker 10x zo laag zijn geworden. Duitsland heeft dus miljarden in deze technologie gestoken waar de hele wereld baat bij heeft. De baten waren natuurlijk dat ze minder olie en dergelijke hoefde te importeren. Dit is echter niet tegen elkaar weg te strepen.

Ontwikkelingshulp afspraken

Er zijn in 1970 afspraken gemaakt over de ontwikkelingshulp door de OESO-landen. Een bepaald percentage van het nationaal inkomen moet dan gespendeerd worden aan ontwikkelingshulp. Duitsland zat de laatste tijd ver onder dat bedrag. Dit zou betekenen dat Duitsland nog eens 11 miljard aan extra ontwikkelingshulp zou moeten uitgeven. Maar aangezien Duitsland zeker 20 miljard per jaar uitgeven aan de ontwikkeling van duurzame energie, en met deze technologie de hele wereld geholpen worden wordt, mag eigenlijk niemand klagen.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren