Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Makkelijker aanbesteden via de elektronische weg

Makkelijker aanbesteden via de elektronische weg
Beoordeel dit artikel

Een procedure aanbesteding is voor de meeste mensen een lange weg waar veel regeltjes aan hangen en waar veel mensen een hoop tijd in moeten steken voordat een aanbesteding eigenlijk helemaal rond is. Deze tijd zitten we echter in een periode van automatisering en een hoop aanbestedingen worden digitaal veranderd naar een digitale aanbesteding. Met een digitale aanbesteding kan het allemaal een stuk eenvoudiger dan dat het allemaal offline moet gebeuren met een hele mik mak aan papierwerk. In het papierwerk gaat vaak het meeste werk zitten, want alles moet tot in de detail kloppen. In een online aanbesteding is het meeste papierwerk al gedigitaliseerd. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld de algemene voorwaarde maar eenmaal hoeft te worden geschreven. Voor een aantal opdrachten kun je vaak dezelfde voorwaarden koppelen, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Voor de overheid is al een platform opgezet op het gebied van online aanbestedingen. Tenderned is voor opdrachten van de overheid nu het platform om te gebruiken voor bedrijven. Het gaat hier vaak om grote projecten zoals de aanleg van een snelweg of de bouw van een groot gebouw voor de overheid zelf. Het gaat hier vaak om projecten met grote budgetten. Voor de wat kleinere bedrijven is het vaak moeilijker om hier een opdracht te kunnen ontvangen als er gekeken wordt naar de grootte van de projecten.

Uiteindelijk zal online aanbesteden de toekomst zijn in alle branches die gebruik maken van aanbestedingen. Het maakt alles een stuk eenvoudiger en zal voor zowel grote als kleine bedrijven een goed oplossing zijn en meer concurrentie bieden. Het zal misschien niet zo eenvoudig zijn meer om een opdracht binnen te krijgen, omdat er veel meer gegadigden zullen zijn dan ooit tevoren. Dit mag echter de pret niet drukken als het dan toch lukt om een leuke aanbesteding rond te krijgen zul je niet alle papieren rompslomp eromheen hoeven te verwerken.