Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

WordPress wordt 10 jaar

WordPress wordt 10 jaar
Beoordeel dit artikel

Tien jaar geleden alweer, begon WordPress met versie 0.7. Dit was op 27 mei 2003. Nu, bijna 10 jaar later is WordPress veel meer dan alleen een systeem om een simpel weblog bij te houden.

Pas in WordPress 2.1 (begin 2007) was het mogelijk om een pagina als homepage in te stellen, in plaats van alleen je recente berichten te tonen.
Dat was misschien geen grote verandering, maar uiteindelijk wel een hele belangrijke verandering richting het systeem dat nu door 80% van de nieuwe websites in de VS wordt gebruikt.

WordPress wordt bovendien allang niet meer alleen door kleinere bloggers gebruikt. Om maar een paar grote namen te noemen; SONY, Harvard, Yahoo en Flickr gebruiken WordPress allemaal voor hun weblog.

WordPress 3.6

Op 20 mei 2013 wordt WordPress 3.6 gelanceerd. Deze nieuwe versie brengt een hoop geweldige vernieuwingen met zich mee die er waarschijnlijk voor gaan zorgen dat nóg meer webmasters WordPress als CMS gaan gebruiken.

Post Block
Post Block zorgt ervoor dat wanneer een andere gebruiker een bericht of pagina aan het bewerken is en jij die pagina opent, je een melding krijgt dat de ander die pagina aan het bewerken is. Dit is bij grotere (dure) Content Management Systemen al langer mogelijk, maar voor WordPress is het wederom een grote stap richting hét Content Management Systeem.

Twenty Thirteen
Vorig jaar kwam WordPress 3.5 uit, met het nieuwe standaard thema Twenty Twelve. WordPress 3.6 brengt ons Twenty Thirteen, een nieuw thema met een sterke focus op alle verschillende “post types” die WordPress 3.6 standaard ondersteunt.

Nieuwe lay-out voor de back-end
Ook de back-end wordt in versie 3.6 enorm vernieuwd. Wanneer je een nieuw bericht aanmaakt wordt er direct duidelijk welke verschillende “post types” er zijn en kun je makkelijk switchen tussen de verschillende post types.

Ook wordt de menu-balk aan de linkerzijde van de “wp-admin” nu donker in plaats van grijs (zoals we dat bij WordPress 3.5 gewend zijn).

Beta 3

Van WordPress 3.6 is inmiddels een beta versie 3 verschenen, die je kunt downloaden en testen op je eigen website. Wij raden je aan om dit nog niet te doen, of pas wanneer je een back-up van je WordPress-website hebt gemaakt.

Het is een beta-versie en dus nog lang niet met alle thema’s en plugins getest. Het is daarom aan te raden, óók als op 20 mei de definitieve versie wordt gelanceerd, alles eerst uitvoerig te testen voordat je je website upgrade; WordPress 3.6 is een vrij ingrijpende update en thema’s die op WordPress 3.5 hun werk deden kunnen in WordPress 3.6 opeens niet meer werken.