Vind artikelen via een categorie of de zoekfunctie

Wordt Lego gewelddadiger?

Wordt Lego gewelddadiger?
Beoordeel dit artikel

 De laatste dertig jaar heeft het speelgoed van Lego een flinke metamorfose ondergaan. Wat vooral opvallend is, is het level van geweld dat aan het speelgoed toegevoegd is. Denk aan het ruimtevaartschip The Death Star of de gewelddadige robots van de Bionicle-reeks. Het lijkt erop dat Lego op aan het boksen is tegen andere fabrikanten. Zonder geweld en wapens toe te voegen aan de speelgoeditems zijn de fabrikanten bang dat consumenten verveeld raken en geen speelgoed kopen dat geen wapens bevat.

Grimmigere uitdrukking

Deze bewering is onderzocht door Christoph Bartneck van het Human Interface Technology Lab New Zealand en zijn collega’s. Zij hebben een analyse gemaakt van de gewelddadigheid van Legospeelgoed vanaf het jaar 1949 tot nu. Hierbij hebben ze geteld hoeveel wapens er in Legosets te vinden waren. Ook analyseerden zij de plaatjes in de catalogi tussen het jaar 1978 tot 2014. Uit dit onderzoek is gebleken dat de Legosets inderdaad steeds gewelddadiger zijn geworden met de jaren. Legopoppetjes krijgen door de jaren heen een steeds grimmigere uitdrukking op hun gezicht.

Gewelddadige games

Met de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door de Nieuw-Zeelanders willen zij een steentje bijdragen aan het onderzoek naar de effecten op kinderen van gewelddadig speelgoed, maar ook films, series en games waarin veel geweld voorkomt. De discussie of spelletjes met geweld of het naspelen van agressieve conflicten daadwerkelijk een negatieve invloed heeft op kinderen, speelt al langere tijd in de wetenschap. Lego is van mening dat het naspelen van conflicten goed is voor de ontwikkeling, zodat ze ermee leren omgaan. Ze hebben echter wel al laten weten nooit oorlogstuig te zullen maken. Denk daarbij aan bijvoorbeeld tanks.

Lego niet per definitie gewelddadiger volgens onderzoeker Linda Duits

Toch kan niet iedereen zich vinden in de uitkomsten van het onderzoek. Linda Duits is wetenschapper op de Universiteit Utrecht en onderzoekt populaire cultuur. Zij interpreteert het onderzoek van de Nieuw-Zeelanders anders, omdat Lego nu meer sets van populaire thema’s zoals Lord of the Rings en Star Wars maakte dan voorheen. Dat Lego als merk gewelddadiger is geworden, is volgens haar dus te kortzichtig omdat de waarheid genuanceerder is.

Reacties (0)

Pinging is disabled!

Reageren